Linkovi

Naučnici strahuju za sudbinu klimatskog sporazuma iz Pariza


Učesnici klimatske konferencije COP22 u Marakešu poslednjeg dana skupa izražavaju podršku sporazumu iz Pariza
Učesnici klimatske konferencije COP22 u Marakešu poslednjeg dana skupa izražavaju podršku sporazumu iz Pariza

Nekoliko industrijalizovanih zemalja iz grupe G20 nije preduzelo mere u skladu sa svojim obećanjima da će smanjiti emisiju štetnih gasova, na koje su se obavezale Pariskim klimatskim sporazumom iz 2015, pokazuje novo istraživanje. Naučnici se plaše da bi zamah u smanjenju emisije gasova mogao da se izgubi ako novoizabrani američki predsednik Donald Tramp ispuni svoje obećanje iz kampanje da će se povući iz tog sporazuma. Tramp je ove nedelje u razgovoru sa novinarima Njujork Tajms ublažio svoj stav i rekao da će otvorenog uma pristupiti klimatskom sporazumu.

Klimatski istraživači iz Londonske škole ekonomije ustanovili su da šest zemalja – SAD, Argentina, Australija, Kanada, Saudijska Arabija i Turska – nisu uspele da donesu i sprovedu dovoljno propisa kako bi ispunile ciljeve u emisiji štetnih gasova.

“Da li postoji politički okvir? Postoje li zakoni? Da li ima dovoljno stimulansa da se emisija smanji u bližoj budućnosti? U SAD, na primer, postoji Plan za čistu energiju, ali on je parcijalan. Ne postoji cilj na nivou čitave zemlje koji pokriva sve emisije”, kaže Semjuel Fankhauzer iz Londonske škole ekonomije.

Izveštaj je predstavljen na marginama globalne klimatske konferencije u Marakešu u Maroku. Delegati su pokušavali da na političkom nivou razrade detalje Pariskog sporazuma, koji nastoji da ograniči globalno zagrevanje na dva Celzijusova stepena iznad pre-industrijskog nivoa.

“Pariski sporazum je ratifikovalo 110 zemalja. To je krhki kompromis tako da postoji potencijal da medju tih 110 zemalja ponovu nastanu unutrašnje razmirice. Medjutim, postoji veoma stabilan zamah. Zemlje znaju u kom smeru žele da idu, a takođe razumeju da je to u njihovom sopstvenom interesu”.

Taj zamah mogla bi da uspori izborna pobeda Donalda Trampa, koji je tokom kampanje obećavao da će se povući iz Pariskog sporazuma.

U Marakešu, delegati iz svih delova sveta uputili su apel Vašingtonu da se pridržava svojih obećanja.

"Nijedna aktuelna ili dolazeća administracija ne bi smela da pokuša da ukine i poništi našu kolektivnu volju, kao stanovnika sveta, da uradimo ono što je odavno trebalo da se uradi, učinimo planetu boljim mestom i garantujemo nastavak svih vidova života na njoj”, poručio je predsednik Bocvane Ian Kama.

Klimatolozi ističu da su SAD pod Obaminom administracijom bile ispred ostalih u borbi protiv klimatskih promena. Keli Stoun iz organizacije ActionAid USA govorila je za Glas Amerike putem Skajpa sa konferencije u Marakešu.

“Obamina administracija objavila je plan koji je postavio cilj da se do 2050. ukupna emisija smanji za 80 odsto, u odnosu na nivo iz 2005. To je amibiciozno, više nego što smo ikada do sada videli od Sjedinjenih Država, ali nije ni blizu dovoljno ambiciozno”.

Britanija je najnovija zemlja koja je ratifikovala Pariski klimatski sporazum. Naučnici se nadaju da će američki saveznici uspeti da ubede Trampa da zadrži potpis SAD na tom dokumentu.

XS
SM
MD
LG