Linkovi

Postignut istorijski sporazum u Ruandi


Učesnici 28. sastanka zemalja potpisnica Montrealskog protokola u Kigaliju, američki državni sekretar Džon Keri za govornicom
Učesnici 28. sastanka zemalja potpisnica Montrealskog protokola u Kigaliju, američki državni sekretar Džon Keri za govornicom

Skoro 200 zemalja sveta postiglo je istorijski sporazum o smanjenju gasova koji izazivaju efekat staklene, a koji se koriste u frižiderima i klimatskim uređajima, što je smatra veliki korakom u borbi protiv klimatskih promena.

Sporazum o smanjenju hidro-fluor-ugljenika (HFC) objavljen je posle klimatskog sastanka u glavnom gradu Ruande - Kigaliju.

Prema navodima američkog Sekretarijata za energiju, hidro-flour ugljenici oslobođeni u atmosferu imaju hiljadama puta veći negativni efekat nego ista zapremina ugljen-dioksida.

Američki predsednik Barak Obama nazvao je sporazum 197 nacija i vlada "ambicioznim i sveobuhvatnim rešenjem preteće krize". Američki državni sekretar Džon Keri, koji je predstavljao SAD u Kigaliju, rekao je da se radi o "monumentalnom koraku napred".

Prema sporazumu, upotreba HFC gasova će početi da se ograničava i smanjuje postupno od 2019. godine, kada počinju akcije u prvoj grupi zemalja, među kojima su SAD i ostale razvijene zemlje, uključijući većinu evropskih nacija. Drugu grupu čine zemlje u razvoju, više od 100 njih, koje će početi da preduzimaju mere 2024, dok će mala grupa zemalja, među kojima Indija, Iran, Irak, Pakistan i neke zemlje Persijskog zaliva, sporazum početi da sprovode 2028.

HFC gasovi primenjuju se od 1980-ih godina kao zamena za gasove koji su smanjivali ozonski pokrivač. Međutim, opasnost od tih gasova je porasla sa velikim porastom prodaje klima uređaja i frižidera u privredama zemalja koje se brzo razvijaju, poput Kine i Indije.

XS
SM
MD
LG