Linkovi

Klimatski sporazum iz Pariza stupio na snagu


Danas je, trideset dana od njegove ratifikacije, stupio na snagu sporazum o klimi EU, dogovoren na svjetskom summitu prošlog decembra u Parizu. Time EU spremno očekuje naredni svetski skup o klimi koji počinje u ponedjeljak u Maroku, i još važnije, time potvrdjuje opredjeljenost drastičnom smanjenju emisije štetnih gasova, kako bi se zaustavio proces zagrijavanje planete.

Od danas je sve što je dogovoreno u Parizu dobilo i zakonsku snagu. 4. oktobra je EU ratifikovala sporazum iz Pariza a za njegovo puno stupanje na snagu bilo je potrebno da to isto učine države koje čine 55 posto ukupnne svjetske emisije gasova tzv. staklene bašte.

“Desilo se to samo dan poslije i danas, tačno trideset dana od tog trenutka Sporazum iz Pariza je stupio na snagu...Toliko o formi, a sadržaj je mnogo bitniji- na summit u Parizu 190 nacija je došlo sa svojim planovima kako smanjiti emimsiju štetnih gasova. Eksperti su to proučili i procijenili- nacionalni planovi, koji bi sa realizacijom krenuli od 2020-te, zajedno ne nude dovoljno garancija da će globalno zagrijavanje stati ispod dva stepena Celzijusa”, navodi generalni sekretar UN, Ban Ki-Mun.

Sada, sa zvaničnom potvrdom većine da će se posvetiti tom problemu, skup u Marakešu, u Maroku, trebao bi da se bavi detaljima - kako naći novac za zemlje u razvoju da prljave tehnologije zamijene ekološki prihvatljivim i kakave konkretne korake preduzeti da se zagadjuje manje. Kritičari bi rekli: premalo i prekasno a argumente nalaze i u činjenici da će se tek od 2023-će predstavnici svjetskih valada nalaziti svakih pet godina i razmatrati koliko im nove tehnologije i otkrića pomažu u kontroli zagrijavanja planete ispod 2 stepena Celcijusa...

A u Evropskoj komisiji, koja je u ime stupanja na snagu Sporazuma iz Pariza večeras osvjetljena zeleno, ne kriju zadovoljstvo ovim prvim korakom ka konkretnoj globalnoj akciji...

"Ovo je istorijski dogadjaj za nas, Sporazum je od danas na snazi, i to samo par dana pred UN konferenciju o klimatskim promjenama koja će se održati u Marakešu, od 7. do 18. novembra. EU je ambicije na ovom polju pretvorila u akciju. Sporazum iz Pariza je prvi takve vrste i ne bi bio moguć bez EU”, kaže portparolka Evropske komisije, Mina Andreeva.

A kada se pogase prigodna svjetla, ono što će Evropljani i ostatak svijeta očekivati su konkretni koraci. Obećavaju, Marakeš će donijeti neke od njih.

XS
SM
MD
LG