Linkovi

Nastavljen sukob u Pojasu Gaze


Majka Ibrahima al-Davavse, desetogodišnjaka koji je stradao u izraelskom vazdušnom napadu na dečakovoj sahrani
Majka Ibrahima al-Davavse, desetogodišnjaka koji je stradao u izraelskom vazdušnom napadu na dečakovoj sahrani

Izrael optužio Hamas da je raketnim napadima prekršio primirje pre nego što je ono jutros isteklo i uzvratio vazdušnim udarima na Pojas Gaze. Prva žrtva nastavka vazdušne kampanje desetogodišnji palestinski dečak...

Posle skoro trodnevnog primirja, i neuspeha pregovarača u Kairu da se dogovore o njegovom produžetku, Izrael je na nastavak Hamasovih raketnih napada odgovorio serijom vazdušnih udara na Gazu.

Desetogodišnji palestinski dečak je prva žrtva nastavka sukoba.

Generalni sekretar Ujedinjneih nacija Ban Ki-mun izjavio je da je duboko razočaran zbog činejnice da dve strane nisu uspel da se dogovore o produžetku trodnevnog primirja tokom razgovora u Kairu.

"Produžetak primirja je apsolutno neophodan da bi se nastavili pregovori, ostvario napredak i pozabavili se problemim zbog kojih je kriza nastala, što je pre moguće", saopštio je Ban.

Izraelska vojska optužila je ekstremiste u Pojasu Gaze da su prekršili primirje nekoliko sati pre nego što je rano jutros trebalo da istekne. Portparol izraelske vlade Mark Regev izjavio je da su na meti Hamasa civili.

"Izrael je želeo da prekid vatre uspe, povukli smo svoje trupe iz Pojasa Gaze, prekinuli sve operacije i zauzeli potpuno defanzivnu poziciju. Međutim, Hamas je jutros ponovo otvorio vatru na mete u Izraelu, na zajednice duž granice", rekao je Regev.

Hamas je objavio da neće prestati da da se bori sve dok Izrael ne ukine sedmogodišnju blokadu Gaze. Izrael kaže da će okončati blokadu samo kada Gaza bude demilitarizovana, ali Hamas to odbija da uradi.

Izraelska vojska je na svom Tviter nalogu objavila da su dve rakete iz Gaze pale u južni Izrael, ali u jevrejskoj državi nema prijavljenih žrtava.

Zvaničnici Izraela i Hamasa imali su indirektne pregovore u Kairu pokušavajući da postignu dogovor o produžtku primirja, kojim su u utorak okončane četvoronedeljne borbe. Od početka sukoba, 8. jula ubijeno je skoro 1.900 Palestinaca, uglavnom civila, dok je s druge strane stradalo 67 osoba, od čega 64 vojnika i 3 izraelska civila.

XS
SM
MD
LG