Linkovi

Razgovori u Kairu, primirje i dalje na snazi


Palesitnci čekaju pomoć UN u hrani u izbegličkom centru Šati u gradu Gazi, 6. avgusta 2014.
Palesitnci čekaju pomoć UN u hrani u izbegličkom centru Šati u gradu Gazi, 6. avgusta 2014.

Krhko, 72-časovno primirje u Pojasu Gaze ipak je održano i drugi dan, a delegati Izraela i Hamasa započeli su u Kairu pregovore o produžetku primirja.

Pregovori o okončanju jednomesečnog sukoba u atmosferi tajnosti, i ostaje nejasno da li će Egipat uspeti da posreduje postizanju eventualnog dogovora o dugoročnom primirju.

Medjutim, Metju Das, predsednik vašingtonske Fondacije za bliskoistočni mir, kaže da posle više nedelja teške raketne vatre i stotina žrtava, obe strane imaju interes da se održi prekid vatre.

“Sada je pitanje da li će se ispuniti ciljevi obe strane – kontrolisanje raketne vatre i uništenje tunela, što su ključni zahtevi Izraela, ali i okončanje blokade Gaze, što je najvažniji zahtev Hamasa i Palestinaca”, izjavio je Das za Glas Amerike.

Hamas vrši pritisak na Izrael da okonča blokadu koja guši ekonomiju Gaze I sprečava Palestince da izadju iz prenaseljene, osiromašene enklave.

Izrael navodi da će biti spreman da popusti blokadu Gaze samo ukoliko dobije uveravanja da Hamas neće iskoristiti svoju slobodu za uvoženje raketa I drugih vrsta oružja.

Ovo primirje je, ipak, najduža pauza do sada u mesec dana sukoba u kojima je ubijeno više od 1,800 Palestinaca, pretežno civila. 67 Izraelaca, od kojih je troje civila, izbubilo je život.

Portparol UNICEF-a, Ketrin Vajbel je izjavila iz Jerusalima za Glas Amerike da je uticaj konflikta na civile u Gazi dostigao proporcije krize.

“Suočeni smo sa humanitarnom krizom u Gazi i potrebe su ogromne. UNICEF je do sada prebrojao da je ubijeno više od 400 dece, 419, i nažalost mislimo da će taj broj još porasti. Takodje imamo skoro tri hiljade dece koja su ranjena, ponekad veoma ozbiljno, u ovom konfliktu.”

Pred početak razgovora u Kairu, američki državni sekretar Džon Keri izjavio je za BBC da obe strane moraju da načine ustupke. Keri je izjavio da SAD podržavaju pružanje većih sloboda Palestincima u Gazi ali je upozorio da nju mora da prati “veća odgovornost prema Izrealu, što znači odustajanje od raketa”. Izrael je proteklih nedelja ispalio na Izrael hiljade raketa.

XS
SM
MD
LG