Linkovi

Gaza suočena sa zdravstvenom katastrofom


Mohamed al-Bakri donosi telo svog trodošinjeg sina Kamala dečakovoj ranjenoj majci Dui u bolnici Šifa u gradu Gazi. Dečak je ubijen u izraelskom napadu u ponedeljak sa još dvoje članova porodice.
Mohamed al-Bakri donosi telo svog trodošinjeg sina Kamala dečakovoj ranjenoj majci Dui u bolnici Šifa u gradu Gazi. Dečak je ubijen u izraelskom napadu u ponedeljak sa još dvoje članova porodice.

Mnoge bolnice i klinike u Gazi su oštećene u borbama proteklog meseca, a sve su prepune povređenih. Ranjeni leže u krevetima na odeljenjima inače predviđenim za ginekologiju i internu medicinu

Ujedinjene Nacije upozoravaju su da se Gaza suočava sa zdravstvenom katastrofom, posle četiri nedelje sukoba sa Izraelom, koji je počeo izraelskom operacijom uništavanja Hamasovih raketa i tajnih tunela. Mnoge bolnice i klinike su oštećene u borbama, a sve su prepune povređenih. Novinar Glasa Amerike Skot Bob posetio je bolnicu al-Šifa tokom poslednjih dana rata, pre nego što je najnovije primirje stupilo na snagu.

Podne u bolnici al-Šifa. Ambulantna kola isključuju svoje sirene dok dovoze žrtve rata. Nadležni kažu da najveća bolnica u Gazi sada leči samo one ranjene u konfliktu. Rutinske bolesti i hiruruški zahvati prebacuju se u druge ustanove. Ranjeni leže u krevetima na odeljenjima bolnice inače predviđenim za ginekologiju i internu medicinu. Neki čekaju na bolničkim krevetima po hodnicima, drugi na podu. Pedijatrijsko odeljenje je prepuno. Ova devojčica pogođena je šrapnelom od bombe. Njena majka, Om Suhair Kalifa kaže da su devojčicina sestra i dvojica braće u kritičnom stanju na intenzivnoj nezi.

“Njihov otac tražio je da spavaju pored nas. Ali oni su odbili. Hteli su da spavaju blizu svojih igračaka. Brinuli smo celu noć. Iznenada, čuli smo da je nešto sletelo na našu kuću. Mislili smo da je kod komšija, a zatim smo videli dim, svuda”.

Medicinska sestra na obuci Ragda Samur volontira ovde od kako je konflikt počeo. Ona svakodnevno radi dve smene od po osam sati, kao i svi drugi.

“Većina slučajeva su povrede glave, oštećenja mozga. Drugi imaju amputirane noge ili ruke. Imamo mrtve, neka im se Bog smiluje, ali povrede je veoma teško podneti”.

Neki od povređenih su poslati kući ranije. Nema dovoljno kreveta, medicinskog materijala ili osoblja, kaže pedijatar Basel Baker.

Ali to nije najveći deo naše patnje. Najveći deo je psihološki. Gledamo decu, bebe sa povredama, potpuno onesposobljene. Oni koji prežive biće onesposobljeni. To je katastrofa, nepodnošljivo je za gledanje”.

Ujedinjene Nacije saopštile su da je jedna trećina bolnica i klinika oštećeno. Desetine zdravstvenih radnika su ubijene ili ranjene u konfliktu. Kao rezultat, humanitarne organizacije navode da će medicinskom sistemu u Gazi biti potrebna pomoć za duži vremenski period.

XS
SM
MD
LG