Linkovi

Napetost u Kabulu posle serije napada


Avganistanski policijac u blizini mesta na kojem se sinoć odigrao samoubilački napad
Avganistanski policijac u blizini mesta na kojem se sinoć odigrao samoubilački napad

Pobunjenici u petak izveli niz samoubičakih bombaških napada unutar i oko avganistanske prestonice, usmrtivši više od 50 ljudi, od kojih devet u američkoj vojnoj bazi...

U glavnom gradu Avganistana Kabulu situacija je vrlo napeta posle jednog od dana sa najviše nasilja od početka godine.

Pobunjenici su u petak izveli niz samoubičakih bombaških napada unutar i oko Kabula, usmrtivši više od 50 ljudi, od kojih devet u američkoj vojnoj bazi.

Prema podacima misije Ujedinjenih nacija u toj zemlji, broj civilnih žrtava je najveći zabeleženi u Kabulu tokom jednog dana još od 2009. godine.

Šef misije svetske organizacije Nikolas Hejsom bio je vrlo oštar u osudi civilnih žrtava u prvom velikom talasu nasilja posle nedavne potvrde Talibana da je osnivač i lider pokreta Mula Mohamed Omar umro.

NATO je saopštio da je u napadu na kamp "Integritet", veliku bazu američkih specijalnih snaga u blizini glavnog kabulskog aerodroma, kasno sinoć ubijen jedan pripadnik međunarodne koalicije i osam civila zaposlenih na ugovor. U današnjem saopštenju nije objavljeno koje su nacionalnosti bile žrtve.

Taliban je preuzeo odgovornost za napad u imejlu koji je poslat na adresu Glasa Amerike, navodeći da su napada na američku bazu izvela trojica bombaša samoubica.

XS
SM
MD
LG