Linkovi

U susret opštoj debati na 78. zasedanju Generalne skupštine UN


Arhiva, sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (Foto: REUTERS/David 'Dee' Delgado)

Klimatske promene, odnosno sveprisutnija kriza u toj oblasti, kao i ruska agresija i rat u Ukrajini očekuje se da će biti najznačajnije teme tokom tekuće nedelje u Njujorku – gde se više od 140 svetskih lidera i predstavnika država okuplja povodom 78. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Opšta debata koja počinje u utorak, nakon dvonedeljnih sastanaka u sedištu Ujedinjenih nacija, omogućava svetskim liderima da saopšte prioritete za sledeću godinu, podstiču saradnju, ali i kritikuju svoje suparnike.

Debata održava se pod nazivom „Ponovna izgradnja poverenja i pokretanje globalne solidarnosti: Ubrzavanje delovanja na Agendi 2030 i njenim ciljevima održivog razvoja ka miru, prosperitetu, napretku za sve“.

Očekuje se da će se razmatrati pitanja ljudskih i međunarodnih prava i saradnje u ekonomskim, društvenim, kulturnim, obrazovnim i zdravstvenim oblastima. Generalna skupština ima mogućnost da donosi rezolucije i deklaracije čiji je cilja da uspostave vodeće principe te organizacije.

Uobičajeno je da predsednik Generalne skupštine Antonio Gutereš održi prvi govor u generalnoj debati. Tradicionalno, prva država koja se obraća je Brazil, a zatim Sjedinjene Države koje su domaćin skupa. Očekuje se da će predsednik Džo Bajden u govoru nastojati da potvrdi status zvaničnog Vašingtona kao globalnog lidera.

Od tog trenutka, redosled govornika utvrđuje se složenim algoritmom zasnovanom na nivou zastupljenosti, geografskoj ravnoteži, prijavom za obraćanje i drugim kriterijumuma.

Primera radi, predstavnik Srbije – što bi trebalo da bude predsednik države Aleksandar Vučić obraća se u četvrtak, kao i predsednik Crne Gore Jakov Milatović.

Najavljeno je da će zasedanju prisustvovati ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, kao i izraelski premijer Benjamin Netanjahu. Očekuje se da će se obojica obratiti Generalnoj skupštini i razgovarati sa američkim predsednikom Bajdenom na marginama događaja.

Prema informacijama koje se mogu čuti u Njujorku, Zelenski bi u sredu trebalo da govori i na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Ukrajini – što bi značilo da će tehnički biti za istim stolom sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim i to u jeku ruske agresije na Ukrajinu koju je osudila većina država međunarodne zajednice i oštro sankcionisala Moskvu.

Za sada figuriraju informacije da će američki predsednik biti lider najvišeg ranga koji predstavlja jednu od država članica Saveta bezbednosti sa pravom veta u tom telu.

Riši Sunak – prvi je britanski premijer koji će u periodu dužem od decenije preskočiti zasedanje Generalne skupštine. Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je da nije u mogućnosti da prisustvuje, kako je ukazano, zbog gustog rasporeda.

Za sada je nejasno ko će predstavljati Kinu – usled mogućnosti da tu zemlju u Njujorku zastupa potpredsednik Han Dženg umesto šefa diplomatije Vang Jia.

Na marginama Generalne skupštine održaće biće održani i brojni bilateralni i multilateralni razgovori.

Jedan od planiranih susreta su i razgovori lidera država Zapadnog Balkana sa šefom evropske diplomatije Žosepom Boreljom – u danima nakon novog neuspeha dijaloga Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa, procesa od kog zapadni partneri i deo međunarodne zajednice imaju velika očekivanja.

XS
SM
MD
LG