Linkovi

Na Kosovu 145 obolelih od koronavirusa, 33 u srpskim sredina


Mediocinsko osoblje u šatoru u kojem se ukazuje pomoć pacijentima za koje se sumnja da imaju Kovid-19, u Prištini 25. marta 2020. (Foto: Reuters/Laura Hasani)
Mediocinsko osoblje u šatoru u kojem se ukazuje pomoć pacijentima za koje se sumnja da imaju Kovid-19, u Prištini 25. marta 2020. (Foto: Reuters/Laura Hasani)

Prema podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje na Kosovu je do sada 145 ljudi inficirano Kovidom 19. Broj obolelih od koronavirusa raste i u srpskim sredinama. Šest novih slučajeva na severu Kosova potvrđeno je u ponedeljak.

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da su jutros preminula dva pacijenta.

"Na Infektivnoj klinici UKC preminula su dva pacijenta od posledica Kovida 19. Noćas u 3:00 ujutro preminuo je muškarac iz Prištine S.N. rođen 1961. godine. On je na Infektivnu kliniku primljen 4. aprila u teškom zdravstvenom stanju, a inače je bolovao od hipertenzije. Jutros u 7:10 preminula je žena N.P. iz Koriše kod Prizrena rođena 1950. godine. Ona je bila hronični bolesnik sa hipertenzijom i dijabetesom", saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Do sada je od koronavirusa na Kosovu umrlo četvoro ljudi, od kojih je jedna osoba iz većinski srpske opštine Leposavić.

U većinski srpskim opštinama do sada su registrovana 33 lica koja imaju Kovid 19, od toga 32 su sa severa Kosova, a jedna osoba je iz sela Dobrotin u opštini Gračanica, na centralnom Kosovu.

Epidemiolog Aleksandar Antonijević rekao je da je, kad je reč o severu Kosova, najveći broj obolelih iz Severne Mitrovice 18, devet osoba je iz Zvečana, tri iz Leposavića i dve iz Zubinog Poroka.

„17 lica sa lakšom kliničkom slikom smešteni su u Studentskom domu, pet pacijenata se nalazi u Kliničkom centru Niš, a dva lica su u Kliničko bolničkom centru u Beogradu. Svi hospitalizovani u Kosovskoj Mitrovici su stabilno i dobrog opšteg stanja. Ono što je najbitnije niko nije na respiratoru, tako da je situacija za sada dobra“, rekao je Antonijević.

Na severu Kosova testirano je još 25 osoba, a rezultati se očekuju u utorak.

Opštine Severna Mitrovica i Zvečan su od petka, 3. aprila u karantinu, a od 6. aprila zabranjeno je i kretanje između ovih opština

XS
SM
MD
LG