Linkovi

Izveštaj: Deca rade na američkim farmama, rupe u zakonu


U američkoj poljoprivredi rade i deca, i to bez odgovarajuće obuke i zaštite bezbednosti, pokazuje novo istraživanje. Prema izveštaju koji je objavljen u Američkom žurnalu industrijske medicine, 33 dece svakog dana zadobije povrede na radu na američkim farmama, a više dece radnika strada u poljoprivredi nego u bilo kojoj drugoj privrednoj grani. Grupe za zaštitu ljudskih prava smatraju da deca koja rade u poljoprivredi nisu dovoljno zaštićena zbog rupa u američkim zakonima.

Dečji rad se zlupotrebljava širom sveta, a ni Sjedinjene Države nisu izuzetak. Deca, od kojih neka imaju samo deset godina, angažuju se da rade na američkim farmama. Plaćena su manje od odraslih radnika a pod pritiskom su da proizvedu više nego što je razumno očekivati od tako mladih radnika. Često rade dugo radno vreme, po vrućini ili kiši, izloženi su pesticidima a nekad ni ne primate da su dehidrirana.

"Kada je ujutru napolju mokro, navučemo plastične kese za đubre. Ali oko 10, 11, otopli, a pošto kese privlače vrućinu, osećamo kao da gorimo i samo želimo da ih skinemo”, kaže devojčica koje se predstavila kao "Kejti", a radi u duvanskoj industriji u Severnoj Karolini.

Deca i tinejdžeri rade u poljoprivredi bez odgovarajuće zaštite
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

Deci koja rade u duvanskoj industriji preti dodatni zdravstveni rizik od nikotina.

"Ako ste u sušari, može da vam pozli od samog mirisa”, priča mladi radnik "Henri".

Hjuman Rajts Voč odavno se zalaže za zakon kojim bi se rad u duvanskoj industriji zabranio za mlađe od 18 godina.

"Kada su deca na poljima duvana, bilo da beru stabljike ili lišće, mogu da kroz kožu upiju nikotin i razbole se. To dovodi do akutnog trovanja nikotinom”, upozorava Margaret Vurt, istraživač Hjuman Rajts Voča za dečja prava. Ona dodaje da deca koja rade u poljoprivredi u Americi generalno nisu zaštićena zakonom kao deca koja rade u drugim granama.

"Rupa u američkom zakonu o radu znači da je danas, 2019. godine, savršeno legalno da deca, od kojih neka imaju 12 godina, rade neograničeno radno vreme na velikim, komercijalnim farmama, gde obavljaju fizički težak posao, i često su im ugroženi zdravlje i bezbednost.”

Deca rođena na američkim farmama tradicionalno počinju da pomažu porodici u radu na poljima, praktično čim prohodaju.

"To je odličan način da podižete decu na farmi – da ih naučite da rade”, ističe Stiv Pret, šef Udruženja uzgajivača duvana sorte “burli”, radničke kooperative stare skoro jedan vek, sa članovima u pet američkih država. U telefonskom razgovoru za Glas Amerike kaže da uprava udruženja zahteva od svojih članova da poštuju američke zakone o dečjem radu.

"Naša politika je takva da podržavamo državne i federalne zakone o dečjem radu i želimo da budemo sigurni da je sve legalno a to očekujemo I od svojih farmera – da ne dozvole da im maloletna deca rade opasne poslove.”

Međutim, aktivisti za dečja prava ističu da su američki zakoni koji se odnose na korišćenje dečjeg rada u poljoprivredi suviše labavi, i traže snažnije mere zaštite dece.

XS
SM
MD
LG