Linkovi

UN: Milionima dece potreban spas od konflikta i eksploatacije


Zamenik direktora UNICEF-a Džastin Forsajt sa decom izbeglih Rohindža u kampu u Bangladešu.
Zamenik direktora UNICEF-a Džastin Forsajt sa decom izbeglih Rohindža u kampu u Bangladešu.

Procenjuje se da postoji dve milijarde i dve stotine miliona dece u svetu. U nedavnim izveštajima, Ujedinjene nacije su saopštile da je potrebna hitna akcija da se obezbedi da milioni njih imaju neku vrstu budućnosti kojoj bi se radovala.

Ujedinjene nacije procenjuju da u svetu postoji 48 miliona dece pogodjene nasiljem i konfliktom. Medjutim, zvaničnici UN-a su upravo izneli plan da se toj deci pruži neka vrsta budućnosti. Predstavnik UNICEF-a Manuel Fontejn ističe:

“UNICEF je pokrenuo svoj apel za tri milijarde i šest stotina miliona dolara kojim bi bila pokrivena krizna situacija u 51 zemlji, čime bi se pokrile potrebe UNICEF-a za 82 miliona ljudi, uključujući 48 miliona dece.”

Zvaničnici Ujedinjenih nacija navode da su dugi konflikti na Bliskom istoku i u Africi mesta gde je deci potrebna najveća pomoć.

“Kriza postoji širom sveta s tim da je najveći broj sirijskih izbeglica u susednim zemljama, kao i u Siriji, Jemenu. Tu su i brojne druge krize”, dodaje Fontejn.

Zvaničnici takodje ukazuju da je problem pogoršan novim trendom da se u ratu cilja na institucije koje pomažu deci da ostanu zdrava i napreduju.

“Na žalost sada je normalno vršiti napade na škole, bolnice i zdravstvene objekte uopšte, na objekte za dostavu i generisanje vode, što ne bi trebalo da bude prihvatljivo. Nije prihvatljivo napasti objekte u kojima su deca, nije prihvatljivo regrutovati decu. Nije prihvatljivo pritvarati decu u takvim situacijima i to je zabrinjavajući trend.”

Relativno nova zemlja Južni Sudan je jedna od najteže pogodjenih i zvaničnici navode da pokušavaju da spasu čitavu generaciju dece izgubljene u konfliktu.

“Trenutno sprovodimo demobilizaciju u Južnom Sudanu i na mestu pod imenom Jambio, gde se nadamo da ćemo izvući bar 580 dece iz vojske i vratiti ih u škole i njihove zajednice. Potom ćemo otići na sever Sudana I, nadamo se, na dva lokaliteta u toj oblasti izvesti 400 dece iz vojske. Mi smo u stanju da reintegrišemo tu decu nazad, vratimo ih u škole i transformišemo ih u produktivne članove društva", dodaje Maimbo Ndoe iz UNICEF-a.

Zvaničnici Ujedinjenih nacija navode da će deo sredstava namenjenih pomoći biti odvojen da se, kako se procenjuje, 25 miliona dece iz konfliktnih zona, koja nisu u školama, vrate u učionice.

XS
SM
MD
LG