Linkovi

Pretnje direktoru Televizije N1 Jugoslavu Ćosiću


Jugoslav Ćosić, direktor Televizije N1 (Foto: N1)
Jugoslav Ćosić, direktor Televizije N1 (Foto: N1)

U petak uveče, direktor televizije N1 Jugoslav Ćosić dobio je poziv preko službenog telefona televizije od osobe koja se predstavila kao službenik vlade SAD i koja mu je uputila pretnje povodom izveštavanja i uređivačke politike te kuće. Incident su osudila udruženja novianara u Srbiji zahtevajući da on bude razjašnjen.

Prema tvrdnjama Ćosića, osoba koja ga je pozvala nije se predstavila imenom, rekla je da je saradnik odeljenja američkog Sekretarijata za unutrašnju bezbednost, a poziv je prema rečima te osobe bio u vezi sa izveštavanjem N1 Srbija o terorističkom događaju na Novom Zelandu od petka u kom je ubijeno 49 ljudi, javila je ta medijska kuća.

To lice zahtevalo je od direktora N1 da objasni izveštavanje N1 o tragičnom terorističkom događaju, sugerišući da se iz izveštaja N1 može zaključiti da N1 ima dokaze da je napad u Novom Zelandu povezan sa "terorističkom bazom" u Srbiji.

Od direktora N1 ultimativno je, u tom razgovoru, zahtevano da te dokaze predoči, usmeno ili pismeno na e-mail adresu koja će mu biti poslata "u roku od dva sata". U suprotnom zaprećeno mu je da će mu biti uskraćen ulazak u SAD.

U razgovoru je Ćosiću, takođe, predočeno da je način na koji N1 izveštava o zbivanjima u SAD, uperen protiv predsednika SAD Donalda Trampa zbog "300 negativnih izveštaja" koje je o predsedniku SAD objavio N1 u sva tri svoja centra - Beogradu, Zagrebu i Sarajevu.

N1 je objavio i telefonski broj sa kog je poziv upućen, sa pozivnim brojem jednog od domaćih operatera u Srbiji.

Nakon telefonskog poziva, o sadržaju razgovora, obavešteni su advokati N1 koji će preduzeti neophodne pravne radnje kako bi državni organi Srbije preduzeli istragu o ovom događaju, javio je N1.

UNS i NUNS zahtevaju akciju države

Udruženje novinara Srbije pozvalo je policiju da utvrdi ko stoji iza poziva direktoru televizije N1 Jugoslavu Ćosiću, ističući da svako ima pravo da bude nezadovoljan radom novinara, ali da niko nema pravo na uznemiravanje i pritisak na slobodu medija.

Pretnje je najoštije osudilo i Nezavisno udruženje novianra Srbije i takođe pozvalo policiju i nadležno tužilaštvo da najozbiljnije istraže slučaj, otkriju ko je pretio Ćosiću i protiv počinioca pokrenu odgovarajući postupak.

NUNS ocenjuje da pretnje direktoru N1 predstavljaju grub pritisak na uređivačku politiku profesionalne i objektivne televizije.

Kako se ističe, posebno je neprihvatljivo to što je NN lice koje je sinoć pretilo Ćosiću dovelo TV N1 u vezu sa terorizmom.

"Takve poruke su opasne, jer mogu da inspirišu na nove pretnje i pritiske na medije koji i o najosetljivijim temama informišu nepristrasno i odgovorno", ukazuje NUNS.

XS
SM
MD
LG