Linkovi

N1: Krajnje vreme da predstavnici vlasti ozbiljno razmisle o tome šta pričaju


Igor Božić, izvršni producent televizije N1

Novinarska udruženja i pojedine stranke u Srbiji osudili su pretnje upućene redakciji televizije N1. U pismu koje su navodno potpisali ratni veterani Srbije, preti se dizanjem u vazduh zgrade televizije, a novinarima i njihovim najbližima poručuje da će nastradati.

Udruženje novinara Srbije zatražilo je od policije i tužilaštva hitnu istragu. Podršku redakciji N1 dali su i NUNS i Nezavisno društvo novinara Vojvodine, a pretnje su osudili i Ministarstvo kulture i informisanja, koje je pozvalo nadležne državne organe da reaguju i pronađu osobe koje bi na ovaj način da dele ”pravdu”, te Liga Socijaldemokrata Vojvodine i Nova stranka.

TV N1 veruje da su njeni novinari označeni kao izdajnici i antisrbi zbog aludiranja političara na vlasti da je N1 priznala Kosovo.

Govoreći za Glas Amerike, Igor Božić, izvršni producent TV N1, rekao je da očekuje da će nadležni rešiti slučaj, ali i pozvao predstavnike vlasti da sopstvenim rečnikom ne provociraju ovakve incidente.

"Nije prvi put da N1 dobija pretnje, doduše ovako brutalne do sada nismo dobijali. Mi smo ranije prijavljivali slučajeve i samo jedan je prošao celu sudsku proceduru. U tom jednom slučaju, čovek je osuđen na godinu dana uslovne kazne zbog pretnji koje smo dobili tada elektronskim putem, odnosno putem Fejsbuka. Međutim, ovo je prvi put da smo dobili ovako direktnu, pisanu pretnju koja je prilično brutalna“, kaže Božić.

„Dakle, očekujemo da će nadležni organi rešiti slučaj, ili makar probati da ga reše, zato što ovaj slučaj jeste paradigmatičan, jer koincidira sa nekim botovskim napadima na internetu, koji su podržani čak i od strane predstavnika vlasti, konkretno Milenka Jovanova, potpredsednika SNS koji je svojim tvitovima zapravo isprovocirao gomilu reakcija, koje su vrlo slične i pokazuju rečnik koji smo dobili i u ovom pismu. Mislim da je krajnje vreme da predstavnici vlasti ozbiljno razmisle o tome šta pričaju i da li svojim targetiranjem medija, u ovom slučaju N1, zapravo provociraju ovakvu vrstu ponašanja“, izjavio je za Glas Amerike izvršni producent televizije N1 u Srbiji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG