Linkovi

Mediji izmišljaju priče u redakcijama


Konferencija Kvartalnog medijametra u Medijacentru u Beogradu, 31. januara 2019.
Konferencija Kvartalnog medijametra u Medijacentru u Beogradu, 31. januara 2019.

Dnevni listovi u Srbiji na naslovnim stranma najčešće su u prethodnom periodu imali temu Kosova i odnosa Beograda i Prištine, dok je od političara na njima najviše dominirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rečeno je na predstavljanju istraživanja kvartalnog Medijametra u okviru koga je analizirano 2.248 tekstova.

Istraživanje je obuhvatilo sedam dnevnih listova - Politiku, Večernje novosti, Danas, Blic, Alo, Informer i Kurir - u periodu od juna do septembra. Vučić se pojavio u 680 tekstova, a najzastupljeniji je bio u Danasu sa 171 tekstom, dok je najmanje o njemu pisao ALO - 63 puta.

Analiza je pokazala da je većina tekstova o Vučiću neutralna, dok je Danas prednjačio po broju negativnih tekstova o njemu. Iza Vučića od vladajućih stranaka najviše se pisalo o šefu diplomatije Ivici Dačiću - 189 tekstova, a sledi premijerka Ana Brnabić sa 171 tekstom.

Danica Laban, medijska analitičarka, rekla je da je o opoziciji i liderima opozicije pisano u 932 teksta, od kojih je 145 sa negativnom konotacijom.

Iz opozicije najzasupljeniji je bio jedan od idera Saveza za Srbiju, Dragan Đilas, o kome je pisano u 132 teksta, sledi ga Vuk Jeremić sa 91 tekstom, a na trećem mestu je lider radikala Vojislav Šešelj o kome je pisano u 62 teksta.

Teme koje su u vezi sa Evropskom unijom ponovo se pominju u veoma malom broju tekstova - samo u 34 teksta, ili oko 1,5 odsto. SAD se pominju u 517 tekstova, Rusija u 314, NATO u 147, rekla je Laban. Kontekst u kome se piše o regionu izrazito je negativan - 54,27 odsto od ukupnog broja.

Premijer i predsednik Kosova, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, pojavljuju se u 152 teksta u negativnoj konotaciji.

Laban se osvrnula i na to što se veliki broj tekstova u medijima ne zasniva na stvarnim događajima, već na pričama izmišljenim u redakciji, kao i na to što previše tekstova počiva na iskazima anonimnih sagovornika. Takođe, većina tekstova je nebalansirana, odnosno zasnovana na stavu jednog sagovornika, dok je balans prisutan samo u nepunih 18 odsto tekstova.

VIDEO Laban: Mediji izmišljaju priče
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković rekao je da je u nedeljnicima dominantno negativno pisanje o glavnim akterima vlasti, dok je pisanje o opoziciji složenije. Prema njegovim rečima, svi nedeljnici su kritični prema vlasti, ali postoji raznovrsnost u kritičkoj percepciji.

Aleksandar Vučić, glavni akter vlasti, predstavlja se u nedeljnicima kao autokrata koji sprovodi određenu vrstu voluntarizma, kao neko ko ne poštuje procedure i neko čija politika ne približava Srbiju evropskom modelu vođenja politike, dok regionalna politika koju vodi nije autentična, rekao je Stanković i primetio da se o Vučiću često govori kao o vrhu koruptivne piramide.

Nedeljnici takve testove potkrepljuju se stavovima "angažovanih intelektualaca", što Stanković naziva "zastupničkim novinarstvom".

Na pitanje novinara povodom njegove konstatacije da u Srbiji u medijima nema cenzure, Stanković je rekao da je uslov za postojanje cenzure postojanje ovlašćenog državnog organa koji može da zabrani neku temu, a da toga u Srbiji nema i da je teško da u eri interneta i društvenih mreža neka informacija može da se sakrije.

XS
SM
MD
LG