Linkovi

Službenik MUP-a bez krivične odgovornosti za nasrtaj na novinara Dana


Protest u Podgorici zbog napada na novinarku
Protest u Podgorici zbog napada na novinarku

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici odbacilo je krivičnu prijavu koju je novinar Dana Vladimir Otašević podnio protiv službenika MUP-a Mladena Mijatovića zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti, saopšteno je iz te institucije.

Portparolka ODT-a u Podgorici, Milica Mandić, saopštila je da je prijava odbačena jer u radnjama Mijatovića "nema bitnih elemenata bića tog krivičnog djela, kao ni bilo kog drugog krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti".

"Odluka Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici biće dostavljena oštećenom V.O. i njegovom punomoćniku sa poukom da na odluku mogu izjaviti pritužbu nadležnom tužilaštvu, odnosno preduzeti gonjenje pred nadležnim sudom. Eventualno postojanje prekršaja u radnjama M.M. biće predmet daljeg preispitivanja ovog tužilaštva", navodi se u saopštenju.

Sudeći prema snimku i njegovoj izjavi, verbalni napad i udarac ramenom u grudi novinar Dana doživio je prošle nedjelje, dok je pokušavao da fotografiše biznismena Zorana Bećirovića i Višeg tužioca Miloša Šoškića, u čijem društvu je bio službenik MUP-a.

Otašević je u izjavi za Glas Amerike rekao da je od tužilaštva dobio dokumentaciju u kojoj se konstatuje da je bilo guranja i kontakta, ali da se na osnovu novinareve gestikulacije navodno ne može vidjeti da se osjeća nesigurno.

“U dokumentaciji koju smo dobili tužilaštvo kaže da u postupku Mijatovića nema bića krivičnog djela, pa ni ugrožavanja sigurnosti, a eventualno postojanje nekog prekršaja u radnjama biće predmet daljeg preispitivanja ovog tužilastva”, saopštio je Otašević u petak.

On je rekao da je “ogorčen, ali ne i iznenađen postupkom tužilaštva, obzirom da ovo nije prvo slučaj očiglednih napada na novinare dodje do situacije da se ljudi odgovorni za napade izvuku od krivičnog gonjenja”

“Što da očekujem kada se tužilastvo ovako ponašalo u mnogo težim slučajevima, kao sto su napadi na Tufika Softića i Oliveru Lakić”, rekao je Otašević. “U suštini, sve je urađeno kako bi se relativizovala neprofesionalna uloga i ponašanje tužioca Šoškića”.

Prema njegovim riječima, u dogovoru sa svojim advokatom odlučiće o nastavku gonjenja u mjeri u kojoj to omogućava zakon, ocjenjujući da je svjestan “da je to birba sa vjetrenjačama, obzirom da smo i na ovom primjeru vodjeli da je tužilaštvo partijsko, a ne nezavisno”.

XS
SM
MD
LG