Linkovi

Opština Vračar prekrečila Mladićev mural, nepoznate osobe skinule kreč


Mural Ratku Mladiću mesecima izaziva kontroverze. Naslikan je na stambenoj zgradi na Vračaru u julu i još nije uklonjen.
Mural Ratku Mladiću mesecima izaziva kontroverze. Naslikan je na stambenoj zgradi na Vračaru u julu i još nije uklonjen.

Mural sa likom haškog osuđenika Ratka Mladića na zgradi u beogradskoj opštini Vračar prekrečen je u četvrtak ujutru, ali je ubrzo posle toga sa njega i skinut kreč.

Naime, beogradska opština Vračar je saopštila da je grafit prekrečen na osnovu rešenja od 20. septembra, kojim je stambenim zajednicama u Njegoševoj ulici broj 38 i 38b naloženo da ukone grafit, na njihov zahtev.

"S obzirom da do danas nije postupljeno po tom rešenju, a imajući u vidu da su u međuvremenu prijave podneli novinarka Antonela Riha, Naim Leo Beširi iz Instituta za evropske poslove, Tamara Tripić iz Mreže za demokratski dijalog, kao i da su stanari tražili pomoć u uklanjanju grafita, nadležni organi preduzeli su mere u cilju izvršenja predmetnog rešenja", piše u saopštenju Opštine Vračar.

Međutim, samo nekoliko sati pošto je mural prekrečen, nepoznati mladići su došli i skinuli kreč, javlja N1.

Mural već mesecima izaziva kontroverze.

Naslikan je na stambenoj zgradi na Vračaru u julu, ali nije uklonjen.

Kada je Inicijativa mladih za ljudska prava najavila da će prekrečiti grafit na međuarodni Dan borbe protiv fašizma i antisemitizma 9. novembra, MUP je zabranio njihovo okupljanje. Onda su aktivistkinje Aida Ćorović i Jelena Jaćimović gađale mural jajima, privedene su i puštene posle nekoliko sati i protesta koji je održan.

Dan kasnije, na mural je kreč bacio Đorđo Žujović, član Socijaldemokratske partije Srbije koja je deo vladajuće koalicije, ali je i taj kreč skinut.

Usledili su protesti pod nazivom "Mural mora pasti", ali do danas nadležne institucije nisu preduzele ništa da bi ga uklonile.

XS
SM
MD
LG