Linkovi

Džejms Komi svedočio u Kongresu na poziv republikanaca


Trump Blames Russia Probe for Weak Poll Ratings
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

Predsednik Tramp smatra da je istraga Rusije kriva za njegov do sada najniži rejting popularnosti koji iznosi oko 42%.

Kongresmeni iz dva odbora Predstavničkog doma ispitali su bivšeg direktora FBI-ja Džejmsa Komija iza zatvorenih vrata u petak, što je verovatno bila poslednja prilika za to pre nego što republikanci, u januaru, predaju kontrolu demokratama u donjem domu Kongresa.

Republikanci u Predstavničkom domu nagovestili su da nisu zadovoljni Komijevim odgovorima i kažu da bi mogli da ga pozove da ponovo svedoči nekog drugog dana. Demokrate u Predstavničkom domu optužuju republikance da su postavljali politički motivisana pitanja.

Komi je razgovarao sa novinarima posle sednice sa kongresmenima i kritikovao kako sadržaj njihovih pitanja tako i činjenicu da je pretres održan iza zatvorenih vrata.

"Posle celog dana ispitivanja, dve stvari su jasne: jedna, mogli smo da ovo uradimo na otvorenoj sednici a drugo, kada pročitate transkript, videćete da smo ponovo, zaboga, razgovarali o imejlovima Hilari Klinton", rekao je Komi.

Bivši direktor FBI-ja Džejms Komi i njegov advokat Dejvid Keli razgovaraju sa novinarima posle celodnevnog svedočenja pred senatskim odborima za pravosuđe i nadzor na Kapitol Hilu.
Bivši direktor FBI-ja Džejms Komi i njegov advokat Dejvid Keli razgovaraju sa novinarima posle celodnevnog svedočenja pred senatskim odborima za pravosuđe i nadzor na Kapitol Hilu.

Bivši direktor FBI-ja je u novembru dobio obavezujući poziv da svedoči pred Kongresom o istragama navodnih veza Trampovog izbornog štaba sa Rusijom ali i mejlovima tadašnje Trampove rivalke Hilari Klinton.

Instrukcije advokata

Kongresmen iz Kalifornije Derel Isa izjavio je da je Komi imao dvojicu advokata za vreme intervjua u petak i da su oni u više navrata posavetovali Komija da ne odgovara na "brojna pitanja koja se očigledno nalaze u središtu naše istrage".

Predsednik Tramp je izneo slične kritike u tvitu u petak. "Prema izveštajima, advokati Sekretarijata za pravosuđe su Džejmsu Komiju rekli da ne odgovara na najvažnija pitanja. Potpuna pristrasnost i korupcija na najvišim nivoima prethodne administracije. Primorajte ga da odgovori na pitanja pod zakletvom".

Demokrate se ne slažu da Komi nije bio kooperativan i žale se što sednica nije bila otvorena za javnost.

"To je, još jednom, bio neozbiljni pokušaj republikanaca da ponovo skrenu pažnju na stare istrage", ocenila je demokratska članica Predstavničkog doma Šila Džekson Li. Ona je rekla da je Komi "tražio da to bude javni pretres, što demokrate veruju da je trebalo da bude slučaj", i dodala da će za 24 sata kompletan transkript biti predat medijima.

Komi prvo nije želeo da se pojavi pred dva odbora Predstavničkog doma ocenjujući da je republikanska istraga o odlukama donetim u FBI-ju i Sekretarijatu za pravosuđe 2016. i 2017. bila politički motivisana. Takođe je pozvao da pretres bude otvoren za javnost.

Kasnije je međutim pristao na ispitivanje iza zatvorenih vrata nakon što je dobio obećanje da će u roku od 24 sata javnosti biti objavljen transkript.

Tramp stalno naziva istragu Rusije "lovom na veštice" a Komija i njegove bliske kolege optužuje da su korumpirani.

U jednom u nizu tvitova rano jutros, predsednik je kritikovao Komija i istragu koju vodi specijalni tužilac Robert Maler o ruskom mešanju u američke predsedničke izbore 2016.

"Robert Maler i lažljivi Džejms Komi su najbolji prijatelji, što je samo jedan od mnogih Malerovih konflikta interesa", tvitovao je predsednik.

Teorija zavere?

Demokrate kažu da republikanci pokušavaju da razviju teoriju zavere da bi zaštitili Trampa od istrage koju vodi Robert Maler.

Demokrate navode da će ispitati Trampove napade na FBI i Sekretarijrat za pravouđe kada u januaru preuzmu kontrolu nad Predstavničkim domom. Takođe su pozvali republikanske kolege da zaštite Malera od svih pokušaja Trampa ili njegovog vršioca dužnosti sekretara za pravosuđe Metjua Vitakera da ometaju istragu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG