Linkovi

Mogerini: EU ne razmatra sankcije Rusiji zbog Sirije


Šefica diplomatije Evropske unije Federika Mogerini kaže da Brisel ne razmatra mogućnost zavođenja sankcija Rusiji zbog njenih akcija u Siriji. Mogerini je to izjavila u razgovaru sa novinarima uoči sastanka ministara inostranih poslova evropskog bloka u Luksemburgu.

Federika Mogerini nije međutim isključila dodatne sankcije protiv režima sirijskog predsednika Bašara al Asada.

“To nije predloženo od strane bilo koje države članice. Videla sam da je toga bilo dosta u medijima, ali ne i na našim sastancima. Ni u jednom od naših sastanaka to pitanje nije pokrenuto od strane bilo koje od država članica. Ali, kao što znate zaveli smo sankcije sirijskom režimu i vođeni su razgovori o tome, i to je sasvim moguće”.

Mogerini je odmah zatim istakla da sankcije nisu jedino sredstvo dostupno Evropskoj uniji, koja takođe u datoj situaciji može da vrši pritisak, dodajući da će blok uzeti u obzir sve opcije koje ima na raspolaganju.

Juče je američki državni sekretar Džon Keri upozorio na moguće zavođenje sankcija u vezi sa situacijom u Siriji i oštro je kritikovao Rusiju zbog njenih vojnih akcija u toj zemlji.

Sirija je bila u centru pažnje tokom Kerijevih razgovora u nedelju sa britanskim ministrom spoljnih poslova Borisom Džonsonom, kao i u subotu tokom njegovog susreta sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom i drugim diplomatama.

Keri je saopštio da su on i drugi zvaničnici uznemireni i ogorčeni zbog razaranja kojem je izložen grad Alepo. On je rekao da bi već sutra to moglo da bude prekinuto, kada bi Rusija i Sirija tako odlučile. Američki državni sekretar je takođe istakao da on i ostali ministri moraju da iskoriste svaku mogućnost za zaustavljanje borbi.

U poslednjih više od pet godina svi pokušaji održavanja primirja bili su neuspešni, uključujući poslednji prošlog meseca, koji se odnosio na Alepo.

XS
SM
MD
LG