Linkovi

Tramp potpisao uredbe o smanjenju cene lekova


Predsednik SAD na ceremoniji potpisivanja uredbe u Beloj kući
Predsednik SAD na ceremoniji potpisivanja uredbe u Beloj kući

Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je četiri uredbe o smanjenju cene lekova na recept, dok se istovremeno, u trci sa reizbor, suočava sa kritikama da ne upravlja dobro krizom koju je izazvala pandemija.

Jedna od uredbi dozvoljava lelagni uvoz jeftinijih lekova iz zemalja poput Kanade, dok se drugom zahteva da popust koji proizvođači lekova daju distributerima, sada bude prebačen i na pacijente.

Treća uredba odnosi se na smanjenje cene insulina, a četvrta - koja možda neće ni biti primenjena ako ne uspeju razgovori sa farmaceutskim kućama - traži da cene lekova u programu zdravstvenog osiguranja Mediker budu iste kao u drugim zemljama.

Predsednik SAD je rekao da su predstavnici farmaceutskih kuća tražili sastanak u Beloj kući.

"Videćemo kako će to ići, mi smo spremni da krenemo s tim", rekla je direktorka programa Mediker Sima Verma.

Kako je reagovala farmaceutska industrija?

Američko udruženje farmaceutskih proizvođača i istraživača saopštilo je da su Trampove uredbe "bezobzirno skretanje pažnje koje oslabljuje odgovor na panedmiju".

Analitičari na Vol stritu sumnjaju da će ove uredbe mnogo uticati na proizvođače lekova, s obzirom na to da će praktična primena biti teška.

Akcije nekoliko farmaceutskih kuća na berzi su blago porasle posle Trampove najave.

Tramp je već nekoliko puta pozivao da se smanji cena lekova, ali takav zakon nikad nije usvojen u Kongresu.

Mnogi od predsednikovih ranijih pokušaja da snizi cene lekova su propali jer im se industrija protivila.

Američkog predsednika sada kritikuju da ne upravlja dobro krizom koju je izazvala pandemija i da broj obolelih od koronavirusa u SAD stalno raste. Ipak, Tramp je najavio i novi predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti.

XS
SM
MD
LG