Linkovi

Spajić na samitu u Vašingtonu: Crna Gora posvećena i pouzdana članica NATO


Crnogorski premijer Milojko Spajić obraća se novinarima na marginama samita NATO-a uu Vašingtonu (Foto: SAMUEL CORUM / AFP)
Crnogorski premijer Milojko Spajić obraća se novinarima na marginama samita NATO-a uu Vašingtonu (Foto: SAMUEL CORUM / AFP)

Crna Gora je posvećena NATO-u i među je rekordne 23 članice koje su ostvarile zacrtani cilj da izdvajaju dva odsto BDP-a za odbranu, poručio je srijedu crnogorski premijer Milojko Spajić koju učestvuje na samitu alijanse u Vašingtonu.

"Crna Gora ove godine mnogo ulaže u modernizaciju i opremu, na šta ide 35 odsto našeg vojnog budžeta. Spremni smo da budemo posvećen, pouzdan, predvidljiv i kredibilan partner", rekao je Spajić koji predvodi crnogorsku delegaciju na samitu.

Uz podsjećanje da NATO obillježava 75. godišnjicu, crnogorski premijer je rekao da je 32-člani savez jedinstveniji nego ikada, te da je riječ o najuspješnijoj odbrambenoj alijansi u istoriji.

"Crna Gora je veoma ponosna što je članica", rekao je Spajić.

Crnogorski premijer je sa ostalim šefovima država članica NATO-a u srijedu učestvovao na zasjedanju na kojem su lideri, između ostalog, raspravljali o jačanju podrške Ukrajini i sopstvenih napora za odbranu i odvraćanje.

U zajedničkom saopštenju u koje je Rojters imao uvid navodi se da se saveznici obavezuju na podršku Ukrajini na "putu ka integraciji bez povratka", kao i da pozivaju Kinu da prestane da podržava Rusiju u ratu protiv Kijeva.

Zemlje NATO-a, prema saopštenju, planiraju da Ukrajini daju najmanje 40 milijardi eura u narednih godinu dana i naprave mehanizam za koordinaciju dostavljanja vojne opreme i obuke za vojnike.

Takođe, saveznici se obavezuju da podrže Ukrajinu na putu ka evroatlantskim integracijama koje podrazumevaju i članstvo u NATO-u, a pozivnica za pridruženje Kijevu biće poslata kada se članice oko toga saglase i kada se steku uslovi.

Crnogorski ministar odbrane Dragan Krapović, koji u okviru crnogorske delegacije učestvuje na samitu, rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je Crna Gora spremna da nastavi da pomaže Ukrajini, te da podržava njeno članstvo u alijansi. U delegaciji je i ministar vanjskih poslova Filip Ivanović.

Tokom boravka u američkoj prijestonici, crnogorski premijer će prisustvovati večeri u Bijeloj kući koju za lidere zemalja članica NATO-a priređuje američki predjednik Džo Bajden.

XS
SM
MD
LG