Linkovi

Marko Đurić na NATO samitu: Srbija je neutralna, ali veruje u moć dijaloga


Šef diplomatije Srbije Marko Đurić u Vašingtonu (foto: MSP)
Šef diplomatije Srbije Marko Đurić u Vašingtonu (foto: MSP)

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić, koji učestvuje na događajima u okviru samita NATO u Vašingtonu, poručio je da prisustvom u Vašingtonu, kao učesnica programa „Partnerstvo za mir“, Srbija pokazuje da snažno veruje u moć dijaloga, saopšteno je iz Ministarstva spoljih poslova (MSP).

Srbija je članica programa "Partnerstvo za mir" od 2006. godine i na različitim nivoima sarađuje sa alijansom, iako nije članica.

"Mi nismo članica NATO, već neutralna zemlja, ali želimo da, koristeći i oslanjajući se na moć dijaloga, proširimo razumevanje za srpsku poziciju o našim strateškim nacionalnim temama - od Kosova i Metohije do regionalne situacije", rekao je Đurić, a prenosi MSP.

Šef diplomatije Srbije ocenio je "kao veoma značajne susrete sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom na marginama, kao i ministrima spoljnih poslova NATO članica, od kojih neke jesu, a neke nisu priznale Kosovo".

Đurić je u utorak, prvog dana samita, prisustvovao i prijemu povodom 75 godina od osnivanja NATO-a, na poziv američkog predsednika Džoa Bajdena. Prema saopštenju MSP, Đurić je sagovornicima na tom prijemu preneo da je Srbija opredeljena ka politici vojne neutralnosti i da je otvorena za dalje unapređenje saradnje u okviru tog programa.

Đurić je rekao, dodaje se, da je Srbija "kao kredibilan međunarodni činilac, spremna da sa inostranim partnerima sarađuje na očuvanju bezbednosti i stabilnosti na zapadnom Balkanu, što se može videti i na primeru dobre saradnje Vojske Srbije i misije KFOR na Kosovu i Metohiji".

Šef diplomatije Srbije imao je sastanak i sa demokratskim kongresmenom Vilijamom Kitingom, kopredsedavajućim Pododbora za Evropu u Spoljnopolitičkom odboru i članom Vojnog komiteta u Predstavničkom domu američkog Kongresa, sa kojim je razgovarao o međunarodnim političkim i bezbednosnim izazovima.

Na marginama samita, Đurić se sastao i demokratskim kongresmenom iz Kalifornije Erikom Svolvelom, kao i sa kopredsedavajućom Srpskog kokusa, republikanskom članicom Kongresa Klaudijom Teni.

Kako je saopštilo MSP, u razgovoru sa Teni Đurić je istakao da će "jedan od fokusa naše spoljne politike biti nastavak izgradnje kvalitetnih političkih i ekonomskih odnosa sa SAD".

"Šef srpske diplomatije izrazio je očekivanje da će američka administracija nastaviti da Srbiju doživljava kao konstruktivnog i kredibilnog partnera, a da će članovi Srpskog kokusa u Kongresu biti garant stvaranja objektivne slike o modernoj Srbiji i njenim uspesima", piše u saopštenju.

Marko Đurić sa Klaudijom Teni u Vašingtonu, 9. jul 2024. (foto: MSP)
Marko Đurić sa Klaudijom Teni u Vašingtonu, 9. jul 2024. (foto: MSP)

Đurić je rekao da će "Srbija imati ključnu ulogu u očuvanju mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu", piše u saopštenju.

Teni je na Eksu objavila fotografiju sa Đurićem koji joj je poklonio majicu sa autogramom Novaka Đokovića, zahvalila se na srpskom i napisala da će "čuvati dragoceni poklon".

Na marginama samita Đurić se sastao i sa mađarskim šefom diplomatije Peterom Sijartom. Prvog dana samita Đurić je učestvovao na pratećem događaju "Žene, mir i bezbednost“, na poziv američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

Prema navodima iz MSP Srbije, Đurić je učestvovao i na poslovnom okruglom stolu Američko-srpskog poslovnog saveta (ASBC), koji je osnovan prošle godine dok je Đurić bio ambasador Srbije u SAD.

Šef diplomatije Srbije je, kako se navodi, ocenio da je Srbija "sve značajnija destinacija za Ameriku", dok je predsednik ASBC Erik Stjuart rekao da je "idealno vreme za poslovanje u Srbiji"

„Podržavamo ulazak Srbije u EU i želimo da srpsko-američki odnosi budu na najvišem nivou“, poručio je Stjuart, saopštava MSP.

XS
SM
MD
LG