Linkovi

Osuđen vođa kulta Neksijum


Kit Ranijer, druga osoba sa desne strane, tokom suđenja u društvu svojih pravnih zastupnika (Foto: REUTERS/Jane Rosenberg)

Kit Ranijer, bivši vođa navodne grupe za samopomoć Neksijum (NXIVM) korišćene kao paravan za formiranje tajne mreže seksualnih robinja, osuđen je pred federalnim sudom u Bruklinu u gradu Njujorku.

Proglašen je krivim po svim tačkama optužnice za seks trafiking i prisiljavanje žena na neželjene seksualne odnose u kojima ih je sramotio i ponižavao. Preti mu doživotna zatvorska kazna – a izricanje presude najavljeno je za 25. septembar.

Uprkos tome što deluje da je izricanje pomno slušao – nije prikazao vidljivu reakciju da je razumeo presudu.

Njegov advokat, Mark Anjifilo izjavio je da Ranijer namerava da se žali na presudu.

"Mislim da nije iznenađen, ali tvrdi da nije nameravao da učini ništa loše", rekao je Anjifilo reagujući na sudski epilog.

Mislim da nije iznenađen, ali tvrdi da nije nameravao da učini ništa loše: Mark Anjifilo
Mislim da nije iznenađen, ali tvrdi da nije nameravao da učini ništa loše: Mark Anjifilo

Ranijer je među svojim pratiocima bio poznat kao “Vanguard”, ili Vrhovni gospodar. Unutar grupe vladalo je uverenje da je najmudriji čovek koga su ikada sreli, on je sebe nazivao “Večnim učenikom” i nosio dugačku belu odoru.

Među najpoznatijim članicama kulta bile su glumica Alison Mek, poznata po ulozi Supermenove prijateljice u televizijskoj seriji Smolvil, kao i Kler Bronfam, naslednice bogatstva proizvođača alkoholnih pića Sigram.

Najteže optužbe koje su iznesene protiv njega na sudu bile su da je svojim inicijalima označio neke od žena, da je imao seksualne odnose sa petnaestogodišnjom devojčicom – kao i da su u njegovom posedu nađene fotografije nagih tinejdžera.

Glumica Alison Mek
Glumica Alison Mek

Glumica Alison Mek je, aprila ove godine, priznala krivicu za optužbe u vezi sa njenim učešćem u kultu Neksijum. Konkretno, optužnica je tereti za seksualnu trgovinu i zlostavljanje devojaka, a za svaku od dve tačke pojedinačno preti maksimalna kazna od dvadeset godina zatvora. Izricanje presude zakazano je za 11. septembar 2019.

Među pripadnicama kulta bila je i Indija Oksenberg, ćerka holivudske glumice Katarine Oksenberg, i unuke Jelisavete Karađorđević.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG