Linkovi

Milatović nastavio konsultacije: Podrška Spajiću, različito o sastavu vlade


Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović (desno) i lider Demokratske Unije Albanaca Mehmed Zenka (lijevo) na konsultacijama o novom mandataru, Cetinje, 7.8.2023.
Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović (desno) i lider Demokratske Unije Albanaca Mehmed Zenka (lijevo) na konsultacijama o novom mandataru, Cetinje, 7.8.2023.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović nastavio je u ponedjeljak konsultacije sa političkim grupacijama o mandataru za sastav vlade, koje je do sada obilježio visok stepen saglasnosti da lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić bude mandatar, ali i različiti stavovi o sastavu nove vlade.

Milatović je u ponedeljak na Cetinju razgovarao sa predstavnikom Demokratske unije Albanaca koja ima jedan poslanički mandat, a lider te partije Mehmed Zenka saopštio da njegova partija nema problem da mandatar bude Spajić, jer je njegova stranka osvojila najviše glasova na izborima.
"Ako ćemo pravim očima da gledamo tokove demokratije, onda PES-u, odnosno listi koju predvode, pripada mandatar. Javnosti je, indirektno ili direktno, poznato ko će biti taj mandatar - g. Spajić, i mi nemamo problem s tim", rekao je Zenka novinarima.
On je ocijenio da Crnoj Gori treba "stabilna i odlučna vlada", sa “kadrom spremnim da se suoči s problematikom koja Crnu Goru očekuje poslije turističke sezone", te kredibilnu većinu za donošenje krupnih odluka.
Podgorica: Konsultacije o mandataru
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00
"Iznio sam mišljenje da bi za Crnu Goru bila najplodotvornija stabilna vlada koju bi sačinjavele dvije najjače koalicije - koalicija koju je predvodio PES i koalicija Zajedno (predvodjena Demokratskom partijom socijalista), uz učešće manjina”, rekao je Zenka i dodao da je u interesu DUA da se formira vlada koja bi imala "sluha prema manjinama i zahtjevima koje manjine imaju i koje će imati".
Lider partije Forca i predstavnik koalicije Albanske alijanse koja je osvojila dva poslanička mjesta, Genci Nimanbegu, takodje smatra da predsjednik Pokreta Evropa sad treba da bude mandatar za sastav nove vlade.
Nimanbegu je ocijenio da su PES i partije manje brojnih naroda pobjednici parlamentarnih izbora, i da stoga Spajiću treba dati mandat da formira izvršnu vlast.
"Principi i rad te vlade sigurno će se još definisati, ali očekujemo da će predsjednik države imati odgovoran stav po ovom pitanju", saopštio je Nimanbegu nakon razgovora sa Milatovićem.
Nimanbegu je naveo da su predstavnici Albanske alijanse s Milatovićem razgovarali o strukturi vlade, kao i o tome što bi trebalo da budu njeni prioriteti.
"Jasno smo saopštili da je naša vizija da je za albanski narod u Crnoj Gori veoma bitno da sljedeća vlada, i svaka buduća vlada, cijeni našu specifičnost i da radi na dugoročnoj afirmativnoj akciji, koja će omogućiti da se razvijamo isto kao druge nacionalne zajednice u Crnoj Gori", rekao je.
Predsjednik Saveza građana CIVIS - koji je na izborima bio u koaliciji sa PES-om, Srđan Pavićević, rekao je nakon konsultacija da ta partija daje podršku lideru PES-a Milojku Spajiću da bude mandatar za sastav nove vlade, navodeći da "poštuju aksiome demokratije" i koalicioni sporazum sa Evropom sad.
"Težićemo ka tome da vlada, koju se nadamo da ćemo formirati, bude savremena, evropska, moderna, uravnotežena, avangardna, emancipatorska vlada moderne evropske Crne Gore, u kojoj će svoje mjesto naći svi koji dijele slične stavove s nama", saopštio je.
Pavićević je rekao i da neke političke grupacije, za koje je naveo da su do 30. avgusta 2020. godine "egzistirale kao saveznici Demokratske partije socijalista (DPS) i bile u njenoj orbiti", a da danas pokušavaju da arbitriraju ko treba da bude u novoj izvršnoj vlasti.
"Te grupacije su sebi dale za pravo da danas, poslije 20 godina savezništva s DPS-om, arbitriraju o tome i daju preporuke ko bi mogao, a ko ne bi da bude u vladi. To je neskromno i malo preuranjeno”, ocijenio je Pavićević i dodao da su “sjećanja na tridesetogodišnji režim DPS-a i na njihove uloge u toj vladavini još svježe”.
On je, ipak, dodao da “daleko od toga da smatramo da zbog toga treba da budu marginalizovani ili kažnjeni”.
“Naprotiv, inkluzija treba da bude što veća, ali smatram da je osnovni element političke i elementarne pristojnosti da se o tim stvarima ne priča na taj način”, rekao je i ocijenio “pomalo neukusnim" da, kako je kazao, "neko ko je branio režim Mila Đukanovića do 30. avgusta, danas pokušava da arbitrira o tome da li neko…može da bude u vladi ili ne”.
Predsjednik Milatović će, kako je najavljeno iz njegovog kabineta, razgovorima sa liderima Ujedinjene Crne Gore, Albanske alternative i Demokratskog saveza Albanaca, u utorak završiti konsultacije o mandataru za sastav 44. Vlade Crne Gore.

XS
SM
MD
LG