Linkovi

Popa: Crna Gora što prije da formira stabilnu vladu, okrenutu reformama ka EU


Konferencija: Kako oživjeti pregovore Crne Gore sa EU?
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:38 0:00

Konferencija: Kako oživjeti pregovore Crne Gore sa EU?

Šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa izjavila je u četvrtak da je "Crna Gora izgubila fokus sa ključnih reformi, posebno u vladavini prava" i poručila da "što prije treba formirati stabilnu vladu, koja će biti okrenuta reformama ka EU".

Popa je, takođe, kazala da je "EU više nego ikad posvećena cilju da se region približi Uniji".

"Proširenje EU postalo je jedno od najvažnijih alata za dugoročni mir i prosperitet. Crna Gora uživa snažnu političku podršku članica i institucija EU. Ostvaren je veliki napredak, ali je i izgubljeno značajno vrijeme. Čini se da je posljednjih godina izgubljen fokus sa reformi. Potrebna je snažna posvećenost reformama, prije svega formirati stabilnu vladu", poručila je Popa na konferenciji "Osvrt na 11 godina napretka i izazova, kako oživjeti pregovore sa EU" , koju organizuje Centar za građansko obrazovanje (CGO).

Popa je kazala da je Crnoj Gori potreban napredak u poglavljima vezanim za vladavinu prava, ističući da "nijedno novo poglavlje se ne može zatvoriti prije nego što se ispune privremena mjerila iz oblasti vladavine prava".

Govoreći o 11 godina pregovora Crne Gore sa EU, izaslanik Vlade Njemačke za Zapadni Balkan Manuel Zaracin, rekao je da "razumije sve koji kažu da pregovori traju predugo, da nema opipljivih rezultata", ali i ukazao da je to "11 godina iskustva".

"Iako smo pomalo isfrustirani zbog 11 godina tokom kojih nije ostvareno previše rezultata, imate 11 godina iskustva rada sa EU, upoznavanja sa evropskom pravnom tekovinom, a takođe i jasno izloženu listu stvari koja vam kaže šta treba da se radi. Ne počinjete od nule i ne počinjete od početka. Ja mislim da je ovo sjajan trenutak da nakon parlamentarnih izbora sjednete skupa i pokušate naći način da radite zajedno sa svim pro-evropskim snagama, kako u politici tako i civilnom sektoru, a sve u cilju ubrzavanja vašeg evropskogt puta", rekao je Zaracin.

On je dodao da su "Evropskoj uniji hitno potrebni novi prosperitetni predvodnici":

"Mi tražimo pozitivne vijesti sa Zapadnog Balkana. Zato je ovo savršen trenutak da se pokaže da će nova Vlada biti sastavljena brzo i efikasno, da će institucije u zemlji početi da funkcionišu brzo i pouzdano, posebno u oblasti vladavine prava i funkcionisanja pravosudnog sistema. Na Crnoj Gori je sada da krene naprijed".


On smatra da je Crna Gora proteklih mjeseci napravila put ka rješavanju ustavne krize i da to sada treba očuvati.

"Treba nam brzo Vlada koja će ostvariti reforme. Vaša zemlja je već izgubila dovoljno vremena zbog vaših političara, a donekle i zbog EU. Međutim, mi vidimo vezano za rat u Ukrajini, a i zbog događaja proteklog vikenda, da ne smijemo gubiti više vremena, ni jedni ni drugi. Naravno EU će se držati svojih načela, svojih vrijednosti i svojih mjerila. Nećemo davati popuste, budući da EU treba da očuva funkcionisanje svog unutrašnjeg tržižišta. Evropska unija ima novu volju da pokuša da ide brže kada je u pitanju ovaj region", poručio je Zaracin.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao da je "institucionalna nestabilnost u prethodne tri godine usporila tehnički dio unapređenja puta ka EU".

Milatović je naveo da period nakon promjene vlasti u Crnoj Gori 2020. godine, odlikuje postojanje volje da se, kako je kazao, "određene stvari urade i da se priđe rešavanju krupnih problema".

"Ali institucionalna nestabilnost koja je postojala protekle tri godine je možda usporila tehnički dio unapređenja evropskog puta Crne Gore. Naravno, treba izvući zaključak i pripremiti teren za poslednji dio evropskog puta, a to su sledeće tri godine, ključne kako bi zemlja do 2027. ili 2028, postala punopravna članica EU", rekao je Milatović.


Prema riječima Milatovića "Crna Gora je, možda, kao zemlja uradila i najviše u protekle tri godine, kada je u pitanju njen evropski put".

"Crna Gora je prethodne tri godine bila fokusirana na nešto što je možda bio ključni preduslov EU puta, a to je smjena demokratske vlasti i koja je bila neophodna da bi se otključalo pravosuđe, izabrao novi SDT i kako bi se krenulo snažnije u reformu pravosudnog sistema i kako nikada ne bismo dozvolili da naše pravosuđe bude zarobljeno", rekao je Milatović.

Direktorica CGO Daliborka Uljarević kazala je da pregovori Crne Gora sa EU traju "nepristojno dugo".

"Nepristojno dugo traju naši pregovori, nepristojno dugo traju pokušaji varanja od strane donosilaca odluka u Crnoj Gori koji su princip vladavine prava zamijenili sa pravom na vladavinu", kazala je Uljarević.

XS
SM
MD
LG