Linkovi

Merkel pozdravlja poteze Madrida i Atine


Španija je rešena da radi na povećanju svoje konkurentnosti, a mnogo toga se događa i u Grčkoj, ocenila je nemačka kancelarka Angele Merkel.

Nemačka kancelarka je danas govorila na skupu nemačkih sindikata nemačkih poslodavaca u Berlinu.

„Nedavno smo išli u Španiju, zajedno sa velikom delegacijom poslovnih ljudi i videli smo sa koliko predanosti, sa koliko elana Španija radi na poboljšanju svoje konkurentne situacije,“ rekla je Angela Merkel.

Kancelarka je navela da će sa poslovnim ljudima otputovati i u Portugal, da se iz prve ruke upozna sa tamošnjom situacijom. Angela Merkel je govorila i o naporima vlade u Atini.

„O Grčkoj može mnogo toga da se kaže, ali se i tamo ulažu veliki napori. Možda se stvari odvijaju sporije nego što smo svojevremeno očekivali i možda ne onoliko efikasno koliko smo ponekad zamišljali. Ali sve u svemu, dolazi do promene u načinu razmišljanja,“ dodala je Merkel.

Grčka planira da počne da prodaje državne obveznice ili izda pod zakup niz državnih objekata, uključujući najveću rafineriju i dve velike luke, u okviru borbe da isplati kredite i ispuni zahteve za finansijsku pomoć. To bi bio drugi talas privatizacije, posle šest projekata koji treba da se kompletiraju početkom 2013.

Za to vreme, osoblje hitnih medicinskih službi je danas izvezlo svoja vozila na atinske ulice, u okviru najnovijeg protesta protiv mera štednje. Zaposleni u hitnoj pomoći su odeveni u radna odela prošli gradom motociklima i vozilima, uz zvuke sirena i upaljena svetla, i zaustavili se isped Ministarstva zdravlja. Demonstranti kažu da su vozila hitne pomoći potpuno zastarela i zapuštena, da im je potrebna popravka i da takođe mesecima nisu dobili nadoknadu za prekovremeni rad. Vozačima su već smanjene plate, a protestuju i zbog najavljenog produženja radnog staža.
XS
SM
MD
LG