Linkovi

Merkel obećava podršku, Grci protestuju


Nemačka kancelarka Angela Merkel i grčki premijer Antonis Samaras
Nemačka kancelarka Angela Merkel i grčki premijer Antonis Samaras

Njemačka kancelarka Angela Merkel boravila je u prvoj posjeti Grčkoj od izbijanja krize u eurozoni, kako bi podržala mjere štednje.

Njemačka kancelarka Angela Merkel boravila je u prvoj posjeti Grčkoj od izbijanja krize u eurozoni, kako bi podržala mjere štednje koje sprovodi ta zemlja. Njenu posjetu su međutim obilježili protesti nezadovoljnih Grka, koji se već pet godina suočavaju sa recesijom.

Grčka je često bila na umu njemačke kancelarke od izbijanja krize u eurozoni, iako pet godina nije boravila u posjeti toj zemlji. Angela Merkel je doputovala u Atinu kako bi podržala vladine oštre mjere štednje, preduzete kako bi se sredila finansijska situacija. U razgovoru sa grčkim kolegom Antonisom Samarasom, potvrdila je riješenost Berlina da zadrži dugom-opterećenu državu u eurozoni.

"Došla sam ovdje sa punim saznanjem da je ovo izuzetno teško vrijeme za Grčku i naročito za grčki narod. On prolazi kroz težak period, mnogo se od njega traži i zato moram da naglasim koliko daleko je prešao na ovom teškom putu. Čuli smo juče na sastanku Eurogrupe da se prilično napredovalo. Napredak se, u prevazilaženju teških problema, postiže svakog dana.”

Merkel je pokušala da uvjeri svoje domaćine da će se reforme koje sprovode na kraju isplatiti, ali i jasno stavila do znanja da Grčka, u kojoj je stopa nezaposlenosti gotovo 25 odsto, neće riješiti probleme preko noći. Takođe je naglasila da je hitno potrebna naredna tranša pomoći, ali nije obećala izdvajanje neophodnih sredstava.

"Deponovanje jedne rata kredita neće riješiti sve probleme. Moramo da rješavamo probleme koji su nastajali decenijama. Niko ne može da ih riješi za jednu noć, samo jednom mjerom - biće potrebno više vremena. Vjerujem međutim da postoji svijetlo na kraju tunela.”

Grčki premijer poručio je da je Grčka odlučna da ispuni svoje obaveze i prevaziđe krizu.

"Saopštio sam kancelarki da grčki narod sada krvari, ali da je odlučan da ostane u eurozoni i pobijedi u borbi za konkurentnost.”

Sukob policije i demonstranata u Atini
Sukob policije i demonstranata u Atini
Posjeta njemačke kancelarke izazvala je veliko nezadovoljstvo Grka koji okrivljuju nju i Njemačku za bolne mjere štednje, uslov za dva paketa finansijske pomoći. Hiljade građana ignorisale su ograničenja javnog okupljanja i pooštrene mjere bezbjednosti, otežavajući posao oko 6000 policajaca.

“Ona je jedan od glavnih razloga što su radnička klasa i građani sa niskim prihodima u Grčkoj na udaru, zajedno sa evropskim kapitalistima, organizacijama, vladama i tri stranke u ovoj vladi koje je podržavaju. Zato moramo da dignemo glas, da se usprotivimo ovim mjerema i pokažemo da ćemo uraditi sve kako ne bi bile nastavljene”, kaže demonstrant Konstantin Spiliagopulos.

Na ulicama grčke prijestonice izbili su i sukobi, nakon što se grupa mlađih demonstranata izdvojila iz većeg, mirnog protesta i gađala policiju bocama i kamenicama. Policajci su uzvratili suzavcem i biber sprejom, uhapsivši više od 50 osoba. Pojedinci su palili nacističke zastave.

Njemačka kancelarka je međutim, kako ističu analitičari, proteklih mjeseci promijenila svoj stav rema Grčkoj. I , kako navodi ekonomista Kristijan Šulc, pokušava da umanji kritike da traži rezove bez razumjevanja.

"Njemačka ne želi da izdvaja nova novčana sredstva uoči izbora naredne godine. Međunarodni monetarni fond međutim želi sada da zna šta će se dogoditi sa finansiranjem Grčke narednih nekoliko godina i biće postignut kompromis. I Evropljani imaju jednog velikog saveznika s druge strane Atlantika, američku vladu koja ne želi da situacija u Grčkoj ponovo izmakne kontroli.”

Međunarodni zajmodavci, takozvana “trojka”, izvjestiće o napretku Atine početkom novembra, nekoliko nedelja prije nego što zemlja ostane bez novca. Bez njihove saglasnosti, naredna tranša pomoći od 31 milijarde eura neće biti izdvojena. Podrška Angele Merkel je možda namijenjena snaženju položaja vlade, ali su Grčkoj u stvari potrebna gotovina i put za izlazak iz krize.
XS
SM
MD
LG