Linkovi

Tramp: Sledeće nedelje moguće zatvaranje granice sa Meksikom


Migranti i granični policajci u Teksasu, na granici SAD i Meksika
Migranti i granični policajci u Teksasu, na granici SAD i Meksika

Američko-meksička granica bi mogla da bude zatvorena narednih dana, najavio je predsednik Donald Tramp.

"Velika je verovatnoća da bi granica mogla biti zatvorena naredne nedelje i to je, po meni, u redu", rekao je Tramp isfrustriran zbog kontinuirane krize sa ilegalnim imigrantima koji dolaze u SAD.

Predsednik SAD Donald Tramp
Predsednik SAD Donald Tramp

Predsednik je ranije optužio Meksiko da ne radi dovoljno na zaustavljanju imigranata iz Centralne Amerike i upozorio da će, ako ništa ne preduzme, "zatvoriti granicu i držati je zatvorenom duže vreme" i istakao da se "ne igra".

Ubrzo mu je odgovorio ministar spoljnih poslova Meksika Marselo Ebrard koji je na Tviteru napisao da "Meksiko ne reaguje na pretnje".

Zvaničnici u Meksiku ipak tvrde da se trude da regulišu priliv migranata u karavanima i da ih pritvaraju ili deportuju u sve većem broju, kao i da više ne izdaju humanitarne vize na granici sa Gvatemalom.

Zbog povećanog priliva migranata, u problemu su i pojedini gradovi na granici SAD i Meksika koji su pretrpani imigrantskim porodicama - koje ne mogu biti zadržavane u pritvoru.

Sekretarka za unutrašnju bezbednost Kirsten Nilsen tražila je od Kongresa da odobri deportaciju porodica sa decom dok čekaju odluku o zahtevu za azil, odnosno da im omogući da podnesu zahtev za azil u SAD iz svojih zemalja.

Anonimni zvaničnik sekretarijata za unutrašnju bezbednost rekao je da će, ako se priliv ljudi nastavi, a taj sekretarijat ne dobije više sredstava za obezbeđivanje granice, neki granični prelazi morati da budu zatvoreni.

XS
SM
MD
LG