Linkovi

Ko je novi Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost?

  • Glas Amerike

Američki predsednik Donald Tramp u ponedeljak je imenovao general-potpukovnika američke vojske H. R. Mekmastera za svog novog savetnika za nacionalnu bezbednost.

Mekmaster je glasni kritičar načina na koji je američka vojska vodila rat u Vijetnamu, a tokom svoje karijere postao je poznat kao stručnjak za borbu protiv pobunjenika.

Pre tri godine, u 2014. Mekmaster se našao na listi 100 najuticajnijih ljudi američkog nedeljnika "Tajm", neposredno pre nego što je izabran za komandanta Centra za integraciju vojnih kapaciteta u okviru Komande za obuku i doktrinu američke vojske.

U toj ulozi, Mekmaster je smatran "arhitektom buduće američke vojske".

Mekmaster je diplomirao na Vest Pointu, a kasnije je odlikovan Srebrnom zvezdom zbog liderstva koje je prikazao tokom rata u Persijskom zalivu, kada je predvodio manji kontingent američkih tenkova i sa njim uništio 80 iračkih oklopnih vozila.

Tokom rata u Iraku, Mekmaster je bio komandant Treće oklopne brigade, čija je misija bila da ukloni pobunjenike iz grada Tal Afar. Taktika koju je Mekmaster primenio u obezbeđivanju kontrole nad tim gradom u to vreme je smatrana inovativnom.

Mekmaster je napisao doktorsku disertaciju o Vijetnamskom ratu, koja je kasnije postala knjiga pod nazivom "Dereliction of Duty" (Zanemarivanje dužnosti) u kojoj je kritikovao članove Generalštaba američke vojske, zbog toga što predsedniku Lindonu Džonsonu nisu dali adkvatne vojne savete.

Knjiga je od tada postala preporučeno štivo za sve vojne oficire.

Mekmaster je jedan od nekoliko Trampovih savetnika, koji imaju vojno iskustvo. Novi američki predsednik takođe je imenovao penzionisane oficire na položaj sekretara za unutrašnju bezbednost i odbrane.

XS
SM
MD
LG