Linkovi

General Mekmaster novi savetnik za nacionalnu bezbednost


General-potkupovnik H.R. Mekmaster
General-potkupovnik H.R. Mekmaster

Američki predsednik Donald Tramp imenovao je novog savetnika za nacionalnu bezbednost, izabravši generala potpukovnika H.R. Mekmastera, vojnog stratega koji je proveo celu karijeru u američkim oružanim snagama.

Tramp je 54-godišnjeg Mekmastera nazvao "čovekom izuzetnog talenta i ogromnog iskustva."

Predsednik je svoju odluku objavio iz svog odmarališta Mar-a-Lago na Floridi, ističući da će general potpukovnik u penziji Kit kelog, koji je bio vršilac dužnosti savetnika, sada služiti kao šef osoblja Saveta za nacionalnu bezbednost.

Mekmaster je trenutno direktor vojne agencije Centar za integraciju vojnih kapaciteta, a Tramp ga je izabrao između još najmanje troje kandidata među kojima je bio i Kelog.

Mekmaster će zameniti Majkla Flina, penzionisanog generala koga je Tramp razrešio dužnosti prošle nedelje, posle samo 24 dana na poslu. Novi predsednik je prošle nedelje izjavio da je neprihvatljivo što je Flin lagao potpredsednika Majka Pensa o kontaktima koje je imao sa ruskim ambasadorom u Vašingtonu u nedeljama pre Trampove inauguracije.

Mekmaster je odlikovani vojnik koji je rano u karijeri dobio srebrnu zvezdu pošto je predvodio američke vojnike u uništenju 80 tenkova iračke Republikanske garde bez pretpljenih američkih gubitaka, u bici sa snagama Sadama Huseina tokom njihove invazije na Kuvajt 1991. Mekmaster je u proteklih 25 godina zauzimao brojne ključne pozicije u vojsci.

Pre tri godine, magazin Tajm stavio ga je na listu 100 najuticajnijih ljudi na svetu, nazivajući ga "arhitektom buduće američke vojske."

Majk Pens je u ponedeljak u Briselu izjavio da je bio "razočaran" kada je saznao da ga je Flin obmanuo u pogledu svojih kontakta sa ruskim ambasadorom, naglašavajući da je podržao Trampovu odluku da ga otpusti.

Pens je na konferenciji za novinare u sedištu NATO-a u Briselu rekao: "Bial je to ispravna odluka, doneta na pravi način i u pravo vreme." Šef Trampovog kabineta izjavio je u nedelju da će osoba izabrana za novog savetnika za nacionalnu bezbednost imati puno ovlašćenje kada je reč o kadrovskim odlukama u Savetu. Pitanje kontrole kadrova je navodno jedan od razloga što je bivši mornarički admiral Robert Harvard odbio ponudu da bude savetnik za nacionalnu bezbednost prošle nedelje.

Bivši američki sekretar za odbranu Lion Paneta izjavio je u nedelju za program Meet the Press na mreži NBC da su američke nacionalne bezbednosne operacije postale "disfunkcionalne" zbog previranja u vezi sa ključnom pozicijom savetnika.

“Šta će se desiti ako se zemlja suoči sa nekom velikom krizom?", postavio je pitanje Paneta. "Ako Rusija pokuša sa nekom provokacijom, ako Iran uradi nešto glupo, ako Severna Koreja učini nešto glupo i moramo da reagujemo, gde je struktura neophodna da se proceni pretnja, razmotri i predoče opcije predsedniku?"

“Trenutno postoji disfunkcionalnost a to me veoma brine", rekao je Paneta koji je nekada služio kao direktor Centralne obaveštajne agencije.

XS
SM
MD
LG