Linkovi

Mej imenovala novog ministra za Bregzit


Britanska premijerka Tereza Mej na konferenciji za novinare u Londonu, 15. novembar 2018. (Foto: AP/Matt Dunham, Pool)

Britanska premijerka Tereza Mej imenovala je u petak visokog zvaničnika Ministarstva zdravlja Stivena Barklija, koji je na referendumu glasao za izlazak Britanije iz Evropske unije, za novog ministra za Bregzit.

Barkli je zamenio Dominika Raba, koji je u četvrtak podneo ostavku zbog protivljenja nacrtu plana britanske premijerke o izlasku iz unije.

Mej će lično nadgledati poslednjih 10 dana pregovora sa Evropskom unijom o budućim odnosima, dok će se Barkli usredsrediti na pripremu zemlje za Bregizt i usvajanje nacrta sporazuma u parlamentu.

Stiven Barkli, 46-godišnji bivši bankar, bio je i državni sekretar u Ministarstvu finansija.

Bivši britanski ministar za Bregzit Dominik Rab
Bivši britanski ministar za Bregzit Dominik Rab

Bivša ministarka unutrašnjih poslova Amber Rad imenovana je za ministarku za rad i penzije posle ostavke Ester Mekvej.

U međuvremenu, britanska premijerka ponovo je u petak branila svoj nacrt sporazuma o Bregzitu i pozvala javnost da je podrži, dok njeni protovnici ocenjuju da će predloženi plan pretvoriti Britaniju u "vazalnu državu".

Nacrt sporazuma o izlasku Britanije iz Evropske unije doveo je do niza ostavki, dok su mnogi poslanici iz obe stranke naveli da dogovor neće biti usvojen u parlamentu narednog meseca.

Neki konzervativni poslanici uputili su zvaničan zahtev da se izglasa nepoverenje Terezi Mej na položaju lidera stranke.

Mej je u radijskom intervjuu naglasila da je reč o najboljem mogućem sporazumu, uprkos tome što su njime prekoračene mnoge "crvene linije" koje je prethodno postavila.

Britanska premijerka i njene pristalice tvrde da nema alternative predloženom dogovoru, koji je postignut posle višemesečnih teških pregovora, i da bi sve druge opcije bile još neprihvatljivije za Britaniju, ali i za članice Evropske unije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG