Linkovi

Medvedev: Cilj je poraz ID, ne ostanak Asada


Medvedev u razgovoru sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom
Medvedev u razgovoru sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom

Premijer Rusije za rusku televiziju izjavio da Moskva u Siriji brani svoje nacionalne interese i da joj nije važno ko će u budućnosti voditi tu zemlju, sve dok to nisu ekstremisti...

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da je ruski vojni cilj u Siriji da brani svoje nacionalne interese i porazi islamsku državu, a ne da zadrži predsednika Bašara al-Asada na vlasti.

Medvedev je za rusku televiziju rekao da Rusiji nije važno ko će biti na čelu Sirije u budućnosti, sve dok to nije Islamska država. Medvedev je takođe poručio da SAD i ostale države ne bi trebalo da razmatraju politička pitanja.

Dan ranije, ruski premijer kritikovao je Vašington zbog odbijanja da održi razgovore sa Rusijom i Sirijom, nazivajući poziciju SAD "blesavom" i ističući da je efikasnost vazdušne kampanje koalicije koju predvode SAD - "skoro nula".

Nastavljeni vazdušni napadi

U međuvremenu, rusko ministarstvo odbrane objavilo je saopštenje u kojem navodi da je u poslednja 24 sata izvedeno 36 vazdušnih napada i da je pogođeno 49 ciljeva Islamske države u regionima oko Hame, Idliba, Latakije, Damaska i Alepa.

Pentagon je, s druge strane, objavio da su snage vojne koalicije izvele dva napada na islamsku državu u Siriji i još 19 u Iraku, u koordinaciji sa tamošnjom vladom.

Američki predsednik Barak Obama juče je Vašingtonu, komentarišući kampanju Rusije u Siriji, izjavio da kopnena ofanziva u toj zemlji "neće uroditi plodom", zato što "i Rusija i Iran pokušavaju da podrže režim, koji je u očima ogromne većine sirijskog naroda - nelegitiman".

XS
SM
MD
LG