Linkovi

Turska oborila letelicu blizu sirijske granice


Snimak bespilotne letelice koju su oborile turske snage
Snimak bespilotne letelice koju su oborile turske snage

Turski mediji prenose da je bespilotna letelica oborena tri kilometra unutar turskog vazdušnog prostora; Rusija odbacila navode da je reč o njenom dronu

Turska je saopštila da je oborila letelicu nepoznatog porekla, koja je ušla u vazdušni prostor te zemlje blizu granice sa Sirijom.

Turska vojska je u saopštenju navela da je avion ignorisao tri upozorenja, pre nego što su ga oborili turski borbeni avioni. Turski televizijski kanal NTV preneo je da je reč o bespilotnoj letelici, koja je oborena tri kilometra unutar turskog vazdušnog prostora blizu sirijske granice.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je agenciji Rojters da se veruje da je u pitanju ruska letelica, ali je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da su se svi ruski avioni vratili bezbedno iz Sirije u bazu i da svi dronovi funkcionišu prema planu.

Turska je u prošlosti obarala sirijske ratne avione i helikoptere zbog povrede vazdušnog prostora, dok se nedavno žalila zbog upada ruskih borbenih aviona. Turski zvaničnici su početkom meseca upozorili da bi ruski avioni, koji pređu u Tursku, mogli da budu oboreni.

Moksva je za upad okrivila navigacionu grešku, dok pojedini zapadni zvaničnici kažu da je reč o namernom potezu ruskih snaga. Ankara, koja podržava sirijske pobunjenike, oštro je kritikovala rusku vojnu intervenciju.

XS
SM
MD
LG