Linkovi

Skupština Crne Gore usvojila zakone potrebne za dobijanje IBAR-a u pregovorima sa EU


Sednica crnogorskog parlamenta, fotografija iz novembra 2023. (Foto: VOA)
Sednica crnogorskog parlamenta, fotografija iz novembra 2023. (Foto: VOA)

Poslanici crnogorskog parlamenta usvojili su u petak malo prije ponoći, nakon tri dana rasprave, zakone koji su potrebni za dobijanje pozitivnog Izvještaja o realizaciji privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 u pregovorima sa Evropskom unijom koja se tiču vladavine prava (IBAR) za Crnu Goru.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić kazao je da je "ovo velika noć za Crnu Goru".

"Pokazali smo da možemo i pored razlika koje postoje da se okupimo oko zajedničkog cilja i da zajedno radimo. Ovo je prilika da pokažemo svima da je Skupština Crne Gore pravo mjesto. Ovo je prvi put da su ljudi iz vlade, predsjednik, potpredsjednici,ministri došli u Skupštinu Crne Gore, nisam ni znao da će doći, da isprate ovaj trenutak i da budu dio jedne velike priče koja dominantno pripada Skupštini Crne Gore", kazao je Mandić u Skupštini.

IBAR je ocjena koliko je država kandidat ispunila privremenih mjerila u poglavljima 23 - Pravosuđe i temeljna prava i 24 - Pravda sloboda i bezbjednost.

Da li će Crna Gora dobiti pozitivan IBAR, trebalo bi da bude poznato sredinom juna na Međuvladinoj konferenciji Crne Gore i Evropske unije.

Trodnevnu raspravu o 12 predlolga zakona, koje je Vlada podnijela Skupštini, a koji se odnose na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, unapređenje pravosuđa, i medijsku regulative, obilježilo je, između ostalog, obavještenje Vlade poslanicima u Skupštini da svako amandmansko djelovanje na predložene zakone mora biti odobreno od Evropske unije.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić pročitao je tokom zasijedanja dopis koji mu je poslao premijer Milojko Spajić, u kojem je navedeno da je "prilikom njegove posljednje posjete Briselu, naglašeno da svako amandmansko djelovanje mora dobiti saglasnost institucija Evropske unije".

Takav potez Vlade pojedini opozicioni poslanici ocijenili su kao "zabranu prava na amandmansko djelovanje".

Vlada je tokom skupštinske rasprave o tzv. IBAR zakonima poslanike obavijestila i da je povukla ministra pravde Andreja Milovića sa pozicije njenog predstavnika, odnosno predlagača IBAR zakona u Skupštini, te obavijestila da će umjesto Milovića, njen zastupnik biti potpredsjednik Vlade Momo Koprivica.

Takvu odluku Vlada je donijela na elektronskoj sjednici, a razliog je, kako javlja TVCG, to što "Milović nije ispoštovao uputstvo da se amandmani na bilo koji IBAR zakon ne mogu prihvatati bez prethodne saglasnosti izvršne vlasti".

Opozicija je negodovala zbog odluke Vlade da promijeni svog predstavnika u ime predlagača. Poslanici Demokratske partije socijalista i SD-a naustili su skupštnsku salu i saopštili da više ne žele da učestvuju u raspravi o zakonima koji se odnose na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, unapređenje pravosuđa, a za koje je kao predstavnika Vlada prvobitno bila delegirala ministra Milovića.

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić kazao je da Vlada, kako je rekao, "pokušava od ministara da napravi lutke na koncu, koji nemaju svoj integritet i svoju autonomiju koju im obezbeđuje Ustav i poslovnik Skupštine da dođu u parlament i da prihvataju amandmane ili ne prihvataju amandmane opozicije".

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić rekao je da Vlada, iz okvira svoje nadležnosti, može da donosi odluke kakve želi, kao i da "ne misli da je je ponižena Skupština jer je Vlada odlučila da umjesto jedan, zakone obrazlaže njen drugi predstavnik".

Ranije danas, Evropska komisija je, kako javljaju crnogorski mediji, uputila pozitivan Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 (IBAR) i preporučila održavanje Međuvladine konferencija sa Crnom Gorom na kojoj države članice Evropske unije odlučuju o nastavku procesa pristupnih pregovora.

Crna Gora je u decembru 2010. postala kandidat za članstvo u Evropskoj uniji , a pregovore sa EU zvanično je počela 29. juna 2012.

Sa Crnom Gorom je započet novi pristup u pregovorima, po kome su među prvima otvorena pregovaračka poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava i 24 - Pravda, sloboda i bezbjednost i ona će ostati otvorena do kraja pregovaračkog procesa.

U dosadašnjem toku pregovora otvoreni su pregovori u ukupno 33 poglavlja, od čega su privremeno zatvorena tri pregovaračka poglavlja: poglavlje 25 (Nauka i istraživanje ), poglavlje 26 (Obrazovanje i kultura) i poglavlje 30 (Vanjski odnosi) .

Posljednje je otvoreno poglavlje 8 (Konkurencija), koje je otvoreno 30. juna 2020. godine.

XS
SM
MD
LG