Linkovi

Vesna Medenica nakon sedam mjeseci pritvora puštena da se brani sa slobode


Vesna Medenica, arhivska fotografija
Vesna Medenica, arhivska fotografija

PODGORICA - Bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici u petak je nakon što je, zbog sumnje da je dio kriminalne organizacije, skoro sedam mjeseci provela u pritvoru Istražnog zatvora u Spužu ukinut pritvor, kazao je za Glas Amerike njen advokat Zdravko Begović.

On je objasnio da je odluku o ukidanju pritvora donio Viši sud nakon njegove žalbe Apelacionom sudu na prethodno rješenje kojim je Medenici bio produžen boravak u Istražnom zatvoru.

"Medenica je izasla iz pritvora, jer ne postoji opsasnost da će se dati u bjekstvo, kako je to ranije Viši sud smatrao u prvobitnom rješenju. Ona će se u daljem postupku braniti sa slobode" kazao je Begović.

Begović je, takođe, saopštio da da sin Vesne Medenice, Miloš Medenica, koji je označen kao organizator kriminalne organizacije, ostaje u pritvoru.

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore podiglo je optužnicu protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice da je kao pripadnik kriminalne organizacije, koju je formirao njen sin Miloš Medenica, koristeći položaj uticala na ishod pojedinih odluka u postupku revizije pred Vrhovnim sudom.

Medenica je uhapšena 17. aprila ove godine, na Aerodromu Podgorica.

Osim Vesne i Miloša Medenice na optužnici je još 14 osoba i jedna kompanija iz Nikšića.

Njih terete za krivična djela stvaranja kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenja, produženo krivično djelo davanja mita, primanja mita, protivzakonitog uticaja i navođenja na protivzakoniti uticaj, zloupotrebu službenog položaja, neovlašćenu proizvodnju, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanja uživanja opojnih droga, nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija, nanošenja teških tjelesnih povreda i sprječavanje dokazivanja.

Ročište za kontrolu optužnice protiv Medenice i ostalih zakazano je za 17. novembar u Višem sudu u Podgorici.

Miloša Medenicu terete da je 2019. godine, stvorio kriminalnu organizaciju, čiji su pripadnici postali okrivljena Vesna Medenica, devet okrivljenih lica i okrivljeno pravno lice, sa ciljem vršenja krijumčarenja cigareta i protivzakonitog uticaja na sudsku vlast, a radi sticanja nezakonite dobiti i moći.

On je prema stavu SDT-a, u saizvršilaštvu sa okrivljenim pripadnicima kriminalne organizacije, izbjegavajući mjere carinskog nadzora, iz Slobodne carinske zone luke Bar, krijumčario cigarete na carinsko područje Crne Gore, radi prodaje, uz pomoć lažne dokumentacije i davanja mita okrivljenim carinskim službenicima.

Vesnu Medenicu terete da se u periodu od 2019. do 2021. godine, obavezala da će, korišćenjem svog službenog položaja predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore i pretpostavljenog uticaja, kao bivše predsjednice tog suda, posredovati da se određeni parnični predmeti koji su se vodili pred Višim sudom u Podgorci i Vrhovnim sudom Crne Gore završe u korist privrednih društava „Fab Live“ i „Cijevna Commerce“, bez obzira na činjenično stanje.

U tome joj je, kako se navodi, pomagao okrivljeni Miloš Medenica i pojedini pripadnici kriminalne organizacije, a da su je na protivzakoniti uticaj naveli okrivljeni Popovići i Petrović, te da je za njeno posredovanje dat mito.

Okrivljenoj Vesni Medenici se stavlja na teret i da je, krajem 2018. i početkom 2019.godine, kao predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, podstrekavala okrivljenu Milicu Vlahović Milosavljević, sudiju Privrednog suda Crne Gore, da zloupotrijebi službeni položaj i u parnici, i suprotno Zakonu o izvršenju i obezbjeđenju, donese privremenu mjeru u korst Rada Arsića, kuma okrivljene Vesne Medenice, i njegovog privrednog društva, čime su teže povrijeđena prava druge parnične stranke.

Okrivljenoj Vesni Medenici se stavlja na teret i da je u 2019. godini, kao predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, koristeći službeni položaj, a u 2022.godini, kao bivša predsjednica tog suda, koristeći društveni položaj i pretpostavljeni uticaj, posredovala kod sudija Vrhovnog suda Crne Gore, odnosno sudije Osnovnog suda u Herceg Novom, da izvrše službene radnje suprotno Zakonu o sudskom savjetu i sudijama, odnosno Zakonu o parničnom postupku, i donesu odluku u predmetu korist privrednog društva „Carine“.

XS
SM
MD
LG