Linkovi

Okončana potraga: Nestali američki marinci i mornar proglašeni mrtvim


Plovilo USS Somerset prema kom se uputilo potonulo amfibijsko vozilo; ilustrativna fotografija (Foto: REUTERS/Mike Blake)
Plovilo USS Somerset prema kom se uputilo potonulo amfibijsko vozilo; ilustrativna fotografija (Foto: REUTERS/Mike Blake)

Sedam američkih marinaca i jedan mornar koji su se vodili kao nestali, posle nesreće tokom obuke u Severnoj Karolini, proglašeni su mrtvim, saopšteno je nakon četrdesetočasovne potrage koju je za njima vodila američka vojska.

“Teška srca doneo sam odluku da zaključimo potragu i spasilačku misiju", saopštio je pukovnik Kristofer Bronzi - komandant Petnaeste marinske ekspedicijske jedinice.

"Posvećenost marinaca, mornara i pripadnika Obalske straže potrazi bila je izuzetna", ukazao je Bronzi.

U trenutku incidenta u amfibijskom vozilu koje se uputilo prema plovilu USS Somerset nalazilo se petnaest marinaca i jedan mornar, objavili su američki zvaničnici.

Potraga za njima trajala je od četvrtka kada je amfibijsko vozilo, u kom su se nalazili, potonulo tokom obuke. Sedam marinaca je spašeno, dok je jedan poginuo, saopštio je američki Mornarički koprus.

U potragu za nestalim marinicma i mornarom bili su uključeni razarač mornarice SAD-a i patrolni brod Obalske straže. Nisu, međutim, uspeli da pronađu nestale pripadnike američke vojske i amfibijsko vozilo koje je potonulo u blizini ostrva San Klemente, saopštili su američki vojni zvaničnici.

Na tom području američki marinici često vežbaju plažne desante koristeći amfibijska vozila za transport.

Stradali vojnici bili su deo Petnaeste marinske ekspedicijske jedinice čije je sedište u bazi Kemp Pendlton - najvećoj marinskoj bazi na zapadnoj obali Sjedinjenih Država, između okruga Orandž i San Dijego

XS
SM
MD
LG