Linkovi

Američki vojnici poginuli u Avganistanu


NATO je saopštio da su pobunjenici u dva zasebna napada u Avganistanu ubili petoricu američkih vojnika. Četiri vojnika poginula su u eksploziji bombe postavljene kraj puta, na istoku zemlje, dok je peti poginuo tokom napada pobunjenika na jugu.

U jučerašnjim eksplozijama bombi poginuli su sedam američkih i jedan estonski vojnik.

Britanska humanitarna grupa Oksfam, u međuvremenu, je saopštila da privremeno obustavlja operacije u severnoj pokrajini Badakšan, nakon što su dvojica avganistanskih službenika i jedan dobrovoljavac poginuli u eksploziji bombe.

U odvojenom napadu, poginula su trojica službenika avganistanskog Vrhovnog suda, koji su putovali autobusom nedaleko od Kabula. Najmanje 12 osoba je ranjeno.

Komandant američkih i NATO snaga u Avganistanu, general Dejvid Petreus, rekao je da ekstremisti iz redova Talibana još uvek nastoje da prošire svoj uticaj u izvesnim delovima Avganistana, iako koalicione snage stežu obruč oko njihovih uporišta na jugu zemlje. Petreus je priznao da pobunjenici pružaju žestok otpor.

Petreus je novinarima takođe rekao da plan za početak povlačenja američkih trupa iz Avgtanistana iduće godine, ne znači predaju bezbednosti avganistanskim snagama. Petreus je objasnio da će povlačenje koje je predsednik Obama najavio za juli 2011, ustvari biti postepeno "proređivanje" koalicionih snaga.

XS
SM
MD
LG