Linkovi

Marihuanom protiv dečije epilepsije?


Radnik u uzgajalištu Šarlota marihuane

Novu vrstu medicinske marihuane razvijena u Koloradu pomogla u smnjaivanju drhtavica kod devojčice po imenu Šarlot Figi, posle čega se oko 200 porodica iz svih krajeva SAD preselilo u Kolorado, kako bi ubalžili simptome svojoj deci...

U Sjedinjenim Državama, marihuana se prema federalnom zakonu smatra ilegalnom drogom. Međutim, skoro polovina saveznih država je legalizovala marihuanu, do određenog nivoa. Zagovornici kažu da bi određene vrste marihuane mogle da imaju izuzetne zdravstvene koristi, u tretiranju bolova ili upala kod hroničnih stanja, kao što su rak, multipla skleroza i epilepsija. Novinarka Glasa Amerike Šeli Šlender izveštava o vrsti medicinske marihuane razvijene u Koloradu, koja je namenjena umanjenju napada drhtavice kod dečje epilepsije.

Rejčel i Šon Selmeski zahvalni su što njihova ćerka Megi može ponekada da drži glavu. Za četvoromesečnu bebu, to je normalni razvoj. Megi ima dve godine.

“To su mali koraci u velikoj slici ali su to presudni koraci za našu decu koja imaju posebne potrebe”, kaže Šon.

Megi je provela većinu svog mladog života u bolnici, nakon što joj je uspostavljena dijagnoza, ubrzo posle rođenja, retke vrste epilepsije koja uzrokuje stotine napada drhtavice tokom jednog dana, izbezumljujuća putovanja do bolnice i tretmane koji su zasnovani na lekovima koji imaju razarajuće sporedne efekte.

“Oni su je omamljivali. Mogla je da spava 20 sati dnevno i nije se čula po ceo dan”, priča njen otac.

U pokušaju da umanje sporedne efekte, Selmeski je saznao za novu vrstu medicinske marihuane, pokazane na ovom video snimku. Nju su razvili braća Stenli u Koloradu i ona je data Šarloti Figi, čije drhtavice su dovele do katatonije. Danas, ona skoro da više nema drhtavice, a vrsta marihuane koja joj je pomogla dobila je ime Šarlota. Marihuana je legalna u Koloradu, ali ne i u Tenesiju, gde Selmeskijevi žive, tako da Megini lekari nisu mogli da joj izdaju recept.

“Nisu mogli da dobiju pristup medicinskoj marihuani zato što je ilegalna prema federalnom zakonu”, objašnjava Šon Selmeski.

Pre godinu dana, Selmeskijevi su se preselili u Kolorado i počeli su da daju Megi tri dnevne doze maslinovog ulja pomešanog sa Šarlota medicinskom marihuanom. Megino stanje je poboljšano. I, iako nije sve baš dobro, porodica nije više u neprestanoj krizi.

“Nismo bili u bolnici ili u hitnoj situaciji već duže vreme”, kaže Šon.

Marihuana Šarlota sadrži vrlo mali procenat supstance Te-Ha-Ce, koja rekreativnim korisnicima daje osećaj omamljenosti. Ali hemičar Brajson Rast kaže da je veoma bogata anti-inflamatornom hemikalijom kanabidiolom, poznatim i kao Ce-Be-De.

“Odnos Ce-Be-Dea prema Te-Ha-Ceu je obično blizu 30 prema jedan”.

Neurolog Edvard Ma kaže da bi rado uporedio Ce-Be-De sastojak sa federalno odobrenim lekovima za epilepsiju. Ali jedina vrsta marihuane koja ima legalnu studiju je zastarela.

“Jedini odobreni federalni izvor je sa Univerziteta Misisipija, koji se i dalje koristi, a to je meksička vrsta biljaka marihuana iz 1965”.

Doktor Ma kaže da je sada vreme da federalna vlada odobri istraživanje vrsta marihuana tipa Šarlota.

“Ne zanimaju me političke implikacije ili bilo koji emotivni razlozi. Ako deluje, želeo bih da mogu da je koristim”.

Oko 200 porodica preselilo se u Kolorado kako bi dobili Šarlota marihuanu za svoju epileptičnu decu.

Selmeskijevi se nadaju da će povećanje svesti o njenim mogućnostima dovesti do federalne podrške za proširena istraživanja.

XS
SM
MD
LG