Linkovi

Prodaja rekreativne marihuane u Koloradu


Ljudi u redovima čekaju da medju prvima kupe marihuanu u prodavnici u Nortglenu u državi Kolorado.

Od 1. januara, ljubitelji marihuane mogu da legalno kupe kanabis u američkoj državi Kolorado, prvoj koja je dozvolila takvu prodaju.

Dvadeset američkih država i glavni grad Vašington dozvoljavaju upotrebu marihuane u medicinske svrhe. Savezna država Kolorado, na zapadu zemlje, juče je postala prva, koja je dozvolila prodaju rekreativne marihuane. Aktivisti se nadaju da će taj eksperiment uspostaviti trend širom Sjedinjenih Država, ali i u svetu.

Industrija marihuane organizovala je doček Nove godine u jednom baru u Ričmondu, u državi Kolorado. Tu su prisutni po prvi put mogli legalno da kupe marihuanu za rekreativnu upotrebu.

Prva osoba koja je kupila marihuanu pošto je prodaja počela bio je Šon Azarti. Veteran rata u Iraku, kaže da pati od post-traumatskog stresa. On je kupio marihuanu kako bi mu pomogla u kontrolisanju simptoma.

"Koristim rekreativni kanabis kako bih ublažio posledice posttrumatskog stresa. To je početna osnova i za druge države da pomognu veteranima”.

Slične mere su treba da stupe na snagu i u saveznoj državi Vašington, kasnije ove godine. Prošlog meseca, Urugvaj je postao prva zemlje koja je legalizovala proizvodnju i prodaju marihuane.

“Pobedili smo. Veoma sam ponosna na Kolorado zato što je prvi u zemlji, prvi u svetu. Prohibicija je gotova”, kaže kupac Sintija Džonson.

Jedan kupac kaže da su mu za kupovinu marihuane bili dovoljni samo gotovina i lična karta. I drugi zagovornici slobodne prodaje marihuane nestrpljivo očekuju takvu mogućnost.
XS
SM
MD
LG