Linkovi

Maler želi da postavi pitanja Trampu o opstrukciji pravde


Predsednik Donald Tramp mogao bi da odgovara na pitanja specijalnog tužioca Roberta Malera u istrazi o Rusiji, a predsednika je navodno razbesnela informacija da bi Maler mogao da ga pita i o opstrukciji pravde. Tramp je ranije, na Tviteru, pozvao sekretara za pravosuđe Džefa Sešnsa da obustavi istragu o Rusiji.

Novi, potencijalni okršaj predsednika Trampa i Roberta Malera. Izvori televizije ABC preneli su da je Tramp pobesneo pošto je čuo da Maler želi da mu postavi pitanja o opstrukciji pravde. To je, kažu izvori, toliko razbesnelo Trampa da je na Tviteru zatražio od “sekrerara za pravouđe Džefa Sešnsa da odmah okonča lov na veštice, pre nego što još više našteti SAD”. Posle ovog tvita, Trampov tim je krenuo u saniranje štete.

“Predsednik je jasno rekao da nikome ništa nije naredio”, kazao je Rudi Đulijani, advokat predsednika Trampa.

Bela kuća je ranije saopštila da predsednikovi tvitovi predstavljaju zvaničnu politiku, ali tvrde da je ovaj drugačiji.

“To nije naređenje, već predsednikovo mišljenje. Predsednik ne opstruiše pravdu, samo odgovara na udarce”, poručila je Sara Hakabi Sanders, portparolka Bele kuće.

Ali, tvitovi predsednika frustriraju I članove njegove stranke. Republikanska senatorka Suzan Kolins kaže da su Trampovi tvitovi “potpuno neprikladni” I da “predsednik uopšte ne bi trebalo da govori o istrazi.” Demokrata Adam Šif, iz Odbora za obaveštajne poslove predstavničkog doma Kongresa kaže da “je ovo očigledan pokušaj opstrukcije pravde”. Slično poručuju i analitičari, među kojima je Den Ejbrams, analitičar televizije ABC.

“Ovo je nesumnjivo pokušaj da se umanji, ošteti, možda čak i ometa istraga. Da li to znači i opstrukciju pravde? Na to pitanje će morati da odgovori Robert Maler”.

XS
SM
MD
LG