Linkovi

Đulijani: Male šanse da će Tramp svedočiti u istrazi Rusije


Rudi Đulijani razgovara sa novinarima ispred Bele kuće 30. maja 2018.
Rudi Đulijani razgovara sa novinarima ispred Bele kuće 30. maja 2018.

Advokat predsednika Donalda Trampa, Rudi Đulijani, izjavio je u ponedeljak da je malo verovatno da će Tramp pristati da odgovara na pitanja specijalnog tužioca Roberta Malera o ruskom mešanju u američke predsedničke izbore 2016. i tome da li je ometao pravdu pokušavajući da zaustavi istragu.

"Šanse su veoma male ali ne bih bio šokiran jer on želi da to uradi", kazao je Đulijani u intervjuu za CNN.

On je, međutim, izjavio da bi, ukoliko Tramp pristane da razgovara sa istražiteljima, bio spreman samo da odgovara na pitanja o tome da li je njegov izborni štab bio u dosluhu sa Rusima a ne na pitanja o opstrukciji pravde, osim na "veoma ograničen način".

Tramp mesecima govori da nije bilo "nikakvog dosluha" između njegovih saradnika iz izborne kampanje i Rusije, te da kao predsednik nije pokušao da blokira Malerovu istragu.

Predsednik je u nedelju kasno uveče izneo nove, široke kritike na račun Malera i njegove istrage, optužujući tužioca za "konflikt interesa" koji se tiče samog Trampa, "uključujući činjenicu da smo imali veoma sporni i negativni poslovni odnos."

Đulijani je odbio da pojasni kakav je to navodni poslovni odnos Trampa i Malera i rekao da je na Maleru da ga otkrije, iako je Tramp izneo tu tvrdnju u svom komentaru na Tviteru.

Bivši gradonačelnik Njujorka izjavio je da su predsednikovi pravnici zabrinuti da će, ukoliko Tramp bude razgovarao sa Malerovim pravnim timom, "istražitelji postaviti zamku davanja lažnog iskaza", pokušavajući da uhvate Trampa, koji često pogrešno predstavlja činjenice, u laži, što je krivično delo.

Đulijani je dodao da je Trampov pravni tim pre deset dana izneo svoju ponudu o ograničenom ispitivanju Trampa predsedniku Malerovog tima, ali nije dobio odgovor.

Ukoliko se Maleru ne dopadnu predložena ograničenja ispitivanja, mogao bi da izda obavezujući sudski nalog Trampu da svedoči, što bi otvorilo put za pravnu bitku koja bi mogla da, na kraju, završi pred Vrhovnim sudom koji bi morao da odluči da li jedan aktuelni predsednik može da se primora da svedoči.

Očekuje se da će se Maler pridržavati smernica Sekretarijata za pravosuđe da ne podiže optužnicu protiv predsednika koji je još na vlasti, ali se očekuje da će napisati izveštaj o svojim zaključcima, koji bi, ukoliko se u njemu navedu eventualna krivična dela koja je predsednik počinio, mogao da se preda Kongresu. Ukoliko želi, Kongres tada može da započne proces opoziva Trampa.

Đulijani kaže da misli da Maler želi da istragu, koja traje 14 meseci, zaključi do nekog momenta u septembru, dovoljno vremena uoči nacionalnih izbora za Kongres 6. novembra "kako bi moglo da se kaže da to nije uticalo na izbore."

Majkl Koen, bivši advokat predsednika Trampa (arhivski snimak)
Majkl Koen, bivši advokat predsednika Trampa (arhivski snimak)

U intervjuu CNN-u Đulijani je oštro napao Majkla Koena, Trampovog bivšeg ličnog advokata, zbog snimanja razgovora sa klijentima, uključujući onaj u kojem je bivši predsednik razgovarao o isplati bivšoj Plejbojevoj manekenki Keren Mekdugal pre izbora 2016, da bi se osigurala njena diskrecija o navodnoj aferi koju je imala sa Trampom pre više od 10 godina.

Đulijani je optužio Koena da "obmanjuje, laže i zavarava svakoga s kim je razgovarao". Rekao je da je Trampa, koji je celu deceniju bio Koenov poslodavac, "izdao bliski prijatelj. To se dešava u životu."

"Što se mene tiče, izgubio si pravo na svoju dozvolu da se baviš pravom. Ne možeš snimati klijenta bez njegove dozvole, to je nečuveno", poručio je Đulijani.

XS
SM
MD
LG