Linkovi

SNP želi u novu Vladu, URA pozdravila odluku


Vladimir Joković, predsednik Socialističke narodne partije (SNP) i poslanik u Skupštini Crne Gore (Foto: VOA/Jovo Radulović)
Vladimir Joković, predsednik Socialističke narodne partije (SNP) i poslanik u Skupštini Crne Gore (Foto: VOA/Jovo Radulović)

Glavni odbor Socijalističke narodne partije Crne Gore u ponedjeljak je ubjedljivom većinom donio odluku o učešću te partije u razgovorima o formiranju nove crnogorske Vlade, saopštilo je rukovodstvo te partije

Lider te partije Vladimir Joković rekao je da je na Glavnom odboru donesena odluka da SNP može učestvovati u razgovorima o formiranju 43. Vlade Crne Gore, te da je GO ovlastio Predsjedništvo partije da može razgovarati sa mandatarom za sastav Vlade, Dritanom Abazovićem.

On je rekao da je takvu odluku podržalo 97 članova Glavnog odbora SNP-a, 32 su bila protiv, dok tri člana nisu bila dostupna.

“Ići ćemo u razgovore o novoj vladi i vjerujem da ta vlada može postići više nego Vlada Zdravka Krivokapića", rekao je Joković.

Prema njegovim riječima, SNP-u nije važno koliko će imati ministarstava u novoj Vladi, nego ostvarenje prioriteta te partije - potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC, “Otvoreni Balkan”, zakona o lustraciji, popisa stanovništva, čišćenja biračkog spiska i održavanja izbora u jednom danu.

Odgovarajući na pitanje kakav rezultat, nakon današnje odluke, SNP očekuje na izborima u Beranama, Joković je odgovorio da očekuju odličan rezultat u “najjačem uporištu” te partije.

Joković je izrazio žaljenje zbog protesta nezadovoljnih članova te partije ispred partijskih prostorija u vrijeme trajanja sjednice GO, ocjenjujući da oni "nijesu shvatili suštinu, nego su ih ponijele emocije".

"Ostajemo pri tome da nećemo sa SD (Socijaldemokratama) i SDP (Socijaldemokratskom partijom) u vladu", rekao je i dodao da su u toj partiji već sjutra otvoreni za pregovore sa mandatarom Abazovićem, te da se nada pozitivnom ishodu.

Uoči početka sjednice GO SNP, ispred prostorija te partije okupio se dio tri lokalna odbora iz Nikšića, Šavnika i Cetinja, kako bi izrazilo protest zbog očekivane odluke te partije o učešću u novoj Vladi.

Odluku GO SNP-a pozdravili su iz Građanskog pokreta URA, poručujući da Crna Gora “nema vremena da čeka”.

"Pred nama su važne odluke koje će odblokirati institucije, ojačati borbu protiv kriminala i korupcije, donijeti izbornu reformu i pomiriti Crnu Goru", navodi URA u saopštenju.

Poslanik DF-a Slaven Radunović rekao je, reagujući na odluku SNP-a da uđe u Vladu, da “nije očekivao da se može desiti da dvije trećine članova GO SNP-a podrži ovakvu odluku”.

“Naravno, DF će uzeti u obzir ove nove momente nakon što razmotrimo sve okolnosti. Sve ovo definitivno vodi ka nestajanju SNP-a poslije ovoliko godina i časne borbe protiv DPS-a, i to nakon što je DPS poražena na izborima 30. avgusta 2020. godine. Današnjom odlukom SNP daje DPS-u kiseonik i vraća ih na političku mapu Crne Gore", rekao je Radunović.

XS
SM
MD
LG