Linkovi

Lima: Produženi razgovori UN o klimi


Govor predsednika Perua Olante Humale tokom Konferencije UN o klimatskim promenama u Limi
Govor predsednika Perua Olante Humale tokom Konferencije UN o klimatskim promenama u Limi

Bogate i siromašne zemlje ne slažu se kako da podele teret ograničavanja emisije štetnih gasova u atmosferu i načina na koji da skupe obećanih 100 milijardi dolara godišnje - do 2020. godine - novac kojim bi se siromašnim zemljama pomoglo da se bolje nose sa posledicama globalnog zagrevanja...

Razgovori u Limi, o novom globalnom klimatskom sporazumu, pod okriljem Ujedinjenih nacija, ušli su u svoj 13. dan, s obzirom da se skup, koji je trebalo da se završi juče, nastavlja i danas, jer se pregovarači spore oko toga na šta svaka zemlja treba da se obaveže pred ključni samit - sledeće godine u Parizu.

Po svemu sudeći, sporazum koji bude postignut u Limi, neće doneti odgovor na najteža pitanja. Bogate i siromašne zemlje ne slažu se kako da podele teret ograničavanja emisije štetnih gasova u atmosferu i načina na koji da skupe obećanih 100 milijardi dolara godišnje - do 2020. godine - novac kojim bi se siromašnim zemljama pomoglo da se bolje nose sa posledicama globalnog zagrevanja.

Peruanski ministar životne sredine Manuel Pulhar-Vidal, koji je domaćin razgovora rekao je da tekst deklaracije na kraju skupa neće biti savršen, ali da će odražavati ono u čemu se delegati slažu.

Na samitu u Parizu, koji je zakazan za decembar sledeće godine, treba da se postigne novi globalni sporazum koji bi zamenio Protokol iz Kjota, koji je istekao 31. decembra 2012.

XS
SM
MD
LG