Linkovi

Godina ekstremnih klimatskih promena


Uništena obala Nju Džersija posle uragana Sendi, 22. oktobra 2012.
Uništena obala Nju Džersija posle uragana Sendi, 22. oktobra 2012.

Neki naučnici nazivaju te pojave “novom normalom”, jer se klima na zemlji menja iako mnoge države još oklevaju da reaguju na globalno zagrevanje.

2012. bila je godina ekstremnih klimatskih pojava. Poplave u Australiji odsecale su čitave gradove. Jednodnevna provala oblaka potopila je pola Manile. U zapadnom Pacifiku dogodio se supertajfun, a rekordna suša spržila je pola kontinentalnog dela Sjedinjenih Država. Neki naučnici nazivaju te pojave “novom normalom”, jer se klima na zemlji menja iako mnoge države još oklevaju da reaguju na globalno zagrevanje.

Početkom decembra u tajfunu Bofa, na Filipinima, poginulo je više od hiljadu a raseljeno na milione ljudi. Samo mesec dana ranije, na drugoj strani sveta, najveći atlantski uragan zahvatio je američku istočnu obalu od Floride do Mejna, poplavivši velike delove obale Nju Džersija i Njujorka. Guverner države Njujork, Endru Kuomo, priznao je da je to bio znak novog vremena.

“Promena klime je realnost. Nema sumnje da se učestalost ekstremnog vremena uvećava i iz toga ćemo morati da izvučemo pouke”, rekao je Kuomo.

Pomenuti uragan i tajfun uklapaju se u globalni klimatski trend, kaže klimatolog Tod Senford, iz američkog Saveza zabrinutih naučnika.

“Ako pogledamo razne vrste klimatskih indikatora –svi se kreću u pravcu koji se mogao očekivati zbog opšteg zagrevanja planete. Ne raste samo temperatura vazduha već i temperatura mora i okeana dok se led i glečeri povlače."

UN su zatražile 65 miliona dolara za spasavanje preživelih posle tajfuna Bofa na Filipinima.
UN su zatražile 65 miliona dolara za spasavanje preživelih posle tajfuna Bofa na Filipinima.
Prema izveštajima Ujedinjenih nacija i Svetske banke prosečna temperatura planete u ovom veku porašće za 3 do 5 stepena Celzijusa. Potpredsednica Svetske banke, Rejčel Kajt, nije optimista.

“Bez obzira da li je reč o sušama, olujama ili podizanju nivoa mora - to više nije nešto što će se desiti nekome drugom u budućnosti. To se dešava nama i sada”, kaže Rejčel Kajt.

Horu onih koji pozivaju na akciju pridružio se viši naučnik Svetske zdravstvene organizacije, Diarmid Kempbel-Lendrum. Na jednom naučnom skupu u Vašingtonu on je upozorio da će se okolnosti koje već ubijaju milione – glađu, dijarejom i malarijom – pogoršati sa daljim zagrevanjem planete.

“Klimatske promene pojačavaju postojeće opasnosti, povećavaju nestabilnost klimatskog sistema i ugrožavaju zdravlje javnosti”, kaže Kempbel-Lendrum.

Na razgovorima o klimi održanim u decembru u Dohi, u Kataru, delegati su započeli sastavljanje sporazuma za ograničavanje oslobađanja industrijskih gasova i usporavanje klimatskih promena. Analitičarka političkih odluka Dženifer Haverkamp, iz Fonda za odbranu prirode, i posmatrač na pomenutom sastanku kaže da je napredak u Dohi bio skroman.

“Moj zaključak o Dohi je, ma koliko bio značajan taj sastanak dobro je što to nije jedini forum na kome pokušavamo da ostvarimo neki napredak", kaže ona.

Dženifer Haverkamp dodaje da zemlje rade u okviru Ujedinjenih nacija i van njih na strategijama za smanjenje gasova koje oslobađaju industrija, vozila i velike zgrade. Zemlje bi morale da sarađuju, kaže ona, kako bi se pripremile za izazove koje donosi zagrevanje planete.
XS
SM
MD
LG