Linkovi

Lideri EU i dalje bez dogovora o planu za oporavak od pandemije


Premijerka Finske Sana Marin (L, belgijska premijerka Sofi Vilmes, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i nemačka kancelarka Angela Merkel na samitu u Briselu, 17. jul 2020.
Premijerka Finske Sana Marin (L, belgijska premijerka Sofi Vilmes, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i nemačka kancelarka Angela Merkel na samitu u Briselu, 17. jul 2020.

Lideri Evropske unije počeli su u petak na samitu u Briselu, kako je unapred najavila nemačka kancelarka Angela Merkel, "veoma, veoma teške pregovore" o tome kako platiti za naredni, višegodišnji budžet EU i fond za oporavak od pandemije Kovida 19.

Ni posle višesatnih pregovora, lideri 27 zemalja članica nisu bili blizu postizanja dogovora o budžetu za 2021 -27. godinu, od više od hiljadu milijardi eura, i o povezanom novom fondu za oporavak od 750 milijardi eura, namenjenom uglavnom za obnovu ekonomija na jugu EU najteže pogođenim pandemijom.

Češki premijer Andrej Babiš rekao je da su stavovi lidera "dijametralno suprotni".

"Za sada nemam osećaj da se približavamo dogovoru. U stvari imam suprotan osećaj", rekao je Babiš.

Merkel je po dolasku na samit priznala da su stavovi zemalja članica i dalje udaljeni i odbila da predvidi kakav će biti ishod razgovora koji bi trebalo da budu okonačani u subotu.

"Ulazimo u razgovore sa velikom energijom, ali moram da priznam da su razlike i dalje veoma velike tako da ne mogu da predvidim da li će ovog puta biti rezultata", naglasila je nemačka kancelarka.

Nemačka trenutno predsedava Evropskom unijom, a uloga Merkel, koja u petak slavi 66. rođendan, biće još veća na samitu.

Evropska unija je u najgoroj recesiji u istoriji, a članice se spore u pogledu toga ko bi trebalo najviše da plati za pomoć drugim zemljama, a koje države bi trebalo da dobiju najviše novca za ekonomski oporavak.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je po dolasku na samit upozorila da "ulog za EU ne može biti viši", ali je bila malo optimističnija od Merkel.

Poručila je da "ako ovo uradimo na pravi način, možemo da prevaziđemo ovu krizu i iz nje izađemo snažniji".

"Svi neophodni elementi su na stolu i rešenje je moguće. Građani od nas očekuju rešenje", istakla je fon der Lajen.

Suština debate je kako finansirati plan. Koalicija severnih zemalja nije spremna da pruži pomoć drugim članicama bez obavezivanja na reforme i planova za vraćanje novca.

Evropski lideri se zbog pandemije nisu sastali u uobičajenoj sali za sastanke, već u mnogo većoj, u kojoj ima mesta za 330 osoba.

XS
SM
MD
LG