Linkovi

Vlasti u istočnoj Libiji: Više od 2.000 žrtava katastrofalnih poplava


Uništena vozila i zgrade u istočnom libijskom gradu Derna posle poplava (Foto:The Press Office of Libyan Prime Minister / AFP)
Uništena vozila i zgrade u istočnom libijskom gradu Derna posle poplava (Foto:The Press Office of Libyan Prime Minister / AFP)

Više od 2.000 ljudi je poginulo, dok se 5.000 do 6.000 vodi kao nestalo u poplavama u libijskom gradu Derna, saopštio je u ponedeljak portparol istočne libijske vojske.

Poplave, koje je izazvala mediteranska oluja Danijel, uništile su cijele četvrti i domove u više priobalnih gradova u Libiji. Najteže je pogođena Derna, grad koji su ranije držali islamski ekstremisti, u haosu koji više od deceniju vlada u Libiji.

Libija je i dalje podijeljena između dvije rivalske administracije, jedna na istoku a druga na zapadu, koje podržavaju različite paravojne snage i strane vlade.

Pristup Derni je odsječen a strahuje se da su poplave odnijele mnoge koji se vode kao nestali.

Posljedice poplava u Derni (Foto: The Press Office of Libyan Prime Minister / AFP)
Posljedice poplava u Derni (Foto: The Press Office of Libyan Prime Minister / AFP)

Na snimcima na društevnim mrežama vide se razorena stambena područja uz rijeku koja prolazi kroz gradski centar. Višespratnice, nekada udaljene od riječnih obala, djelimično su srušene i prekrivrene blatom.

Predsjednik vlade u istočnoj Libiji Osama Hamad rekao je da je Derna proglašena zonom katastrofe. Ahmed al-Mosmari, portparol oružanih snaga na istoku, rekao je na konferenciji za novinare da je broj žrtava u Derni premašio 2.000, te da je katastrofu izazvao kolaps dvije obližnje brane, čije je rušenje dovelo do smrtonosnih bujičnih poplava.

Od pobune 2011. godine, tokom koje je svrgnut i ubijen dugogodišnji lider Moamer Gadafi, u Libiji ne postoji centralna vlade. Zbog bezakonja, nije ulagano u infrastrukturu i javne službe, dok su propisi za izgradnju minimalni.

Samu Dernu, uz Sirte, godinama su kontrolisale ekstremističke grupe koje su u jednom trenutku bile odane Islamskoj državi, prije nego što su ih 2018. godine izbacile snage lojalne vladi sa sjedištem na istoku.

Oštećeni putevi u gradu Šahat u Libiji (Foto: REUTERS/Ali Al-Saadi)
Oštećeni putevi u gradu Šahat u Libiji (Foto: REUTERS/Ali Al-Saadi)

Najmanje 46 osoba stradalo je u istočnom gradu Bajda, saopštio je direktor gradskog medicinskog centra. U priobalnom gradu Susa, na sjeveroistoku Libije, poginulo je sedam osoba, saoštile su hitne službe, a još sedmoro u Šahatu i Omar al-Mohtaru.

U Derni, situacija je katastrofalna, bez struje i komunikacija. Ministar unutrašnjih poslova vlade u istočnoj Libiji Esam Abu Zeriba rekao je da je voda odnijela mnoge žrtve ka Mediteranu i da je situacija tragična. Pozvao je lokalne i međunarodne agencije da pomognu teško pogođenom gradu.

Žoržet Ganjon, koordinatorka UN za Libiju, pozvala je na Eksu (bivšem Tviteru) sve lokalne, nacionalne i međunarodne partnere da "pruže hitnu humanitarnu pomoć stanovnicima istočne Libije".

Premijer Osama Hamad je u ponedeljak proglasio trodnevnu žalost i naložio da se zastave širom zemlje spušte na pola koplja. U subotu je proglasio vanredno stanje, dok su zatvorene škole i radnje i uveden policijski čas.

Predsjednik prelazne vlade u Tripoliju, Abdulhamid Dbeibah, takođe je proglasio trodnevnu žalost u svim pogođenim gradovima. Naložio je svim državnim agencijama "da odmah saniraju štetu" u istočnim gradovima, ali njegova administracija nema uticaj na istoku. Međutim, Dbeibahova vlada blisko sarađuje sa Centralnom bankom koja raspoređuje novac za vladine službe širom zemlje.

Tročlani Predsjednički savjet u Tripoliju, koji funkcioniše kao predsjedništvo u podijeljenoj temlji, zatražio je pomoć od međunarodne zajednice i "bratskih i prijateljskih zemalja".

Strane vlade uputile su poruke podrške. Predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Mohamed bin Zajed Al Nahjan rekao je da će njegova zemlja poslati humanitarnu pomoć i spasilačke timove u istočnu Libiju.

Turska, koja podržava vladu na zapadu sa sjedištem u Tripoliju, takođe je izrazila saučešće.

XS
SM
MD
LG