Linkovi

Gadafi ubijen u Sirtu


Prema nepotvrđenim vestima bivši libijski lider Moamer Gadafi podlegao je ranama koje je zadobio u borbama za grad Sirt
Prema nepotvrđenim vestima bivši libijski lider Moamer Gadafi podlegao je ranama koje je zadobio u borbama za grad Sirt

Sedam mjeseci nakon početka pobune protiv četrdesetogodišnje autokratske vladavine Momaera Gadafija, najtraženiji čovjek u svijetu je mrtav. Prelazna vlada saopštila je da su revolucionarne snage ubile Gadafija u završnom napadu na njegovo rodno mjesto Sirtu.

Snimci Gadafijevog okrvavljenog tijela, okruženog borcima Nacionalnog prelaznog savjeta, emitovani su na televizijskim stanicama širom svijeta. Njegovu smrt, potvrdio je premijer Mahmud Džibril na konferenciji za novinare u Tripoliju.

Dugo smo čekali na ovaj istorijski trenutak. Moamer Gadafi je ubijen. Naši eksperti sada istražuju kako je ubijen i ko ga je ubio. Čim budemo imali rezultate objavićemo ih svima”.

Francuski ministar odbrane saopštio je da je francuski ratni avion napao konvoj u kojem su bivši libijski lider i njegove pristalice pokušali da pobjegnu iz Sirta. Snage prelazne vlade, koje su pratile konvoj, pronašle su Gadafija u kanalizacionoj cijevi u okolini grada. Na video snimcima, koje su objavile arapske TV stanice, vidi se kako borci nose povrijeđenog Gadafija, prije nego što je preminuo od prostrelnih rana. Još nije poznato ko ga je upucao. Vijest o Gadafijevoj smrti u međuvremenu je proslavljena širom zemlje. U Sirtu se slavilo uz zlatni pištolj bivšeg libijskog lidera i pucnjima u vazduh.

U Tripoliju, stotine ljudi okupile su se na Trgu mučenika.

Neopisivo smo srećni. Hvala bogu i sada je red na Bašira. Nadam se da će ga uhvatiti i objesiti”.

Ostarila sam pod tim tiraninom, iako sam i dalje mlada. Zbog teškog života i patnji koje sam pretrpjela”.

Svjetski lideri, koji su bili uzdržani u komentarima do obraćanja visokih zvaničnika prelazne vlade, čestitali su libijskom narodu početak nove ere. Američki predsjednik Barak Obama je u obraćanju u ružičnjaku Bijele kuće poručio da se danas definitivno može kazati da je Gadafijev režim okončan.

Libijci sada imaju veliku odgovornost da izgrade ujedinjenu, tolerantnu i demokratsku Libiju. Očekujemo brzo formiranje prelazne vlade i stabilnu tranziciju ka organizovanju prvih slobodnih i poštenih izbora. Pred Libijom je dug i krivudav put ka demokratiji. Biće teških dana. Ali Sjedinjene Države, zajedno sa međunarodnom zajednicom, posvećene su libijskom naordu. Pobijedili ste u svojoj revoluciji. Sada ćemo biti partner u izgradnji budućnosti, koja obezbjeđuje dostojanstvo, slobodu i šansu”.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun naglasio je da Gadafijeva smrt označava istorijsku tranziciju za Libiju.

Narednih dana bićemo svjedoci slavlja, kao i tuge onih koji su mnogo izgubili. Treba međutim odmah da shvatimo da je ovo samo početak. Put naprijed za Libiju i njen narod biće težak i pun izazova. Sada je vrijeme za sve Libijce da se ujedine. Libijci mogu da ostvare obećanu budućnost samo putem nacionalnog jedinstva i pomirenja”.

Evropska unija pozvala je Nacionalni prelazni savjet da osigura mirnu i demokratsku tranziciju nakon smrti bivšeg lidera.

Ovo je kraj doba despotizma. Vjerujem da je bilo krajnje vrijeme da se to doba okonča, jer su Libijci predugo patili. Sada se nadam da mogu da prigrle slobodu, gradeći novu demokratsku budućnost. Zato pozivamo Nacionalni prelazni savjet da se založi za sveobuhvatni proces pomirenja, koji uključuje sve Libijce i omogućuje demokratsku, mirnu i transparentnu tranziciju u zemlji”, rekao je Žoze Manuel Barozo, predsjednik Evropske komisije.

U Moskvi, ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izrazio je nadu da će u zemlji sada zavladati mir.

Svi koji danas upravljaju zemljom, predstavnici različitih libijskih plemena, biće u mogućnosti da postignu sporazum o sastavu vlade i Libija će postati moderna i demokratska država”.

Libijska prelazna vlada saopštila je da će do sjutra zvanično da objavi da je Libija u potpunosti oslobođena od Gadafijeve vladavine. Prema izvještajima medija, ubijen je i jedan od njegovih sinova, Motasim, dok je Saif al-Islam povrijeđen i zarobljen.

XS
SM
MD
LG