Linkovi

Nastavljaju se borbe u glavnom gradu Libije, Tripoliju


Ljudi proveravaju štetu nastalu kada je raketa pogodila kamp za raseljene ljude, tokom borbi između rivalskih naoružanih grupa, u Tripoliju, Libija, 2. septebra 2018.

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija u Libiji pozvao je strane u sukobu na poštovanje prekida vatre u prestonici, Tripoliju. Portparol ministarstva zdravlja u Tripoliju saopštio je da je broj mrtvih osmog dana borbi 47, uz 129 ranjenih.

Napori da se ispregovara prekid vatre u glavnom gradu Libije se nastavljaju, uprkos povremenom granatiranju i razmeni vatre koncentrisanoj u južnom delu Tripolija.

Izaslanik UN, Gasan Salame, pozvao je strane u sukobu na razgovore na neotkrivenoj lokaciji u utorak.

U međuvremenu, libijski kanal vesti, 24 njuz, tvitovao je u ponedeljak fotografiju delegacije libijskih lidera koji pokušavaju da posreduju u prekidu vatre između zaraćenih milicija.

TV je javio ranije da se više borbi vodilo u ponedeljak između takozvane Sedme brigade iz Tarhouna i rivalske milicije "Thavar Tripoli".

I dok su sporadične borbe nastavljene i tokom noći, na amaterskom video snimku vide se neki stanovnici Tripolija kako regularno idu svojim poslom, uključujući i svadbenu povorku koja prolazi uglavnom praznim ulicama glavnog grada.

Drugo stanovnik Tripolija tvitovao je u nedelju da on i njegovi prijatelji nastavljaju da igraju karte i puše tradicionalne arapske vodene lule nargile, dok slušaju borbe u daljini.

Lokalni mediji preneli su da se sukobljene milicije bore za kontrolu nad važnim vojnim kampom Jarmouk.

Kamel al Maraš, libijski analitičar koji živi u Parizu, rekao je za Hura TV da borbe koje su u toku nisu bile neočekivane i da različite milicije pokušavaju da preuzmu kontrolu nad centrima moći u Tripoliju.

On je rekao da premijer iz Nacionalnog jedistva, Fajez Seraj, nije u stanju da formira jedinstvene nacionalne bezbednosne snage ili vojsku, otkako je stigao u Tripoli 2015. i da suprotstavljene milicije pod kontrolom ministarstava unutrašnjih poslova i odbrane vode borbe oko kontrole banaka, ministarstava i vojnih pozicija.

Neki analitičari optužili su Sedmu brigadu iz Tahiouna da tajno kuje planove za zauzimanje Tripolija za istočnolibijskog vojnog komandata, generala Halifa Haftera, ali Maraš insistira na tome da je izveštaj "potpuno netačan". Glas Amerike nije mogao da potvrdi niti negira taj izveštaj.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG