Linkovi

Libanski predsednik kaže da je u julu znao za hemikalije


Spasilačka ekipa na mestu velike eksplozije u bejrutskoj luci, 7. avgusta 2020.
Spasilačka ekipa na mestu velike eksplozije u bejrutskoj luci, 7. avgusta 2020.

Libanski predsednik Mišel Aun znao je za veliku zalihu eksplozivnog materijala uskladištenu u luci u Bejrutu skoro tri nedelje pre nego što je došlo do eksplozije, izjavio je u petak i dodao da je tada naredio da se preduzmu koraci ali je i istakao da nema nadležnost nad skladištem.

“Da li znate koliko se problema nagomilalo?", rekao je Aun novinaru koji ga je pitao da li je proverio da je njegov nalog sproveden.

Ipak, Aunov komentar je potvrda sa najvišeg nivoa da su visoki zvaničnici Libana bili svesni da je 2.750 tona visoko-eskplozivnog amonijum nitrata godinama uskladišteno u luci u Bejrutu.

Hemikalije su eksplodirale, kako se veruje, posle požara u skladištu. U nesreći je nastradalo skoro 150 ljudi, hiljade su ranjene i naneta šteta širom grada koja se meri u milijardama dolara. Spasioci u petak i dalje izvlače tela ispod ruševina.

Istraga se fokusira na osoblje Luke Bejrut - glavne libanske luke koja je toliko poznata po korupciji da je dobila nadimak "Alibabina pećina". Međutim, mnogi Libanci kažu da to ukazuje na mnogo veću korupciju koja prožima politički sistem i penje se do samog vrha vlasti.

Libanski premijer Hasan Diab razgovara sa predsednikom Libana Mišelom Aunom na sastanku kabineta 6. februara 2020.
Libanski premijer Hasan Diab razgovara sa predsednikom Libana Mišelom Aunom na sastanku kabineta 6. februara 2020.

Aun, koji je predsednik od 2016. godine, rekao je da su ranije vlade znale za opasne zalihe hemikalija od kada su konfiskovane sa jednog broda 2013. godine.

“Materijal je tu stajao sedam godina, od 2013. Stajao je tamo i rekli su da je opasan i ja nisam odgovoran. Ne znam gde je materijal bio smešten, nisam znao ni nivo opasnosti", kazao je Aun na konferenciji za novinare.

Predsednik kaže da je, kada mu je rečeno za zalihe, odmah naredio vojnim i bezbednosnim zvaničnicima da "urade šta je potrebno."

“Postoje rangovi koji treba da znaju svoje dužnosti i svi su bili obavešteni. Kada vam neko pomene dokument i kaže - uradite šta je potrebno, zar to nije naređenje?", pitao je Anun.

Predsednik je rekao da je do eksplozije možda došlo zbog nemara ali istražitelji razmatraju mogućnost da ju je možda izazvala bomba ili neka "spoljna intervencija." Kaže da je zatražio od Francuske satelitske snimke eksplozije da bi se utvrdilo da li je eventualno skladište nadleteo neki avion ili pogodio projektil.

Do sada je privedeno 16 zvaničnika luke a drugi su ispitani. Zvanična pisma koja cirkulišu na internetu pokazuju da je šef carine više puta tokom godine upozoravao da je amonijum-nitrat u luci opasan i tražio od sudskih zvaničnika odluku o tome kako da se materijal ukloni iz luke.

Tri dana posle eksplozije, još nije poznato šta je tačno zapalilo hemikalije. Bila je to najteža eksplozija koja se dogodila u Libanu - zemlji sa istorijom punom uništenja, od građanskog rata 1975-90, preko sukoba sa Izraelom do sporadičnih terorističkih napada.

Decenijama, Libanom dominira ista politička elita - od kojih su mnogi bivši vojni i komandanti paravojnih snaga iz vremena građanskog rata. Vladajuće frakcije koriste javne institucije da gomilaju bogatstvo i daju privilegije svojim pristalicama. Tri decenije po okončanju građanskog rata, nestašice struje su i dalje česte, voda iz česme često nije za piće a komunalne službe ne skupljaju redovno đubre sa gradskih ulica.

Međunarodna pomoć

Agencije Ujedinjenih nacija pokreću veliku operaciju pružanja pomoći desetinama hiljada preživelih posle razorne eksplozije u Bejrutu. UN su oslobodile milione dolara iz svog fonda za hitne situacije i uputile spasilačke ekipe u Bejrut da pomognu u pronalasku i spasavanju preživelih ispod ruševina.

Svetska zdravstvena organizacija poslala je više od 2.000 paketa pribora za hitne hirurške i druge lekarske intervencije, kao i lekove i medicinsku opremu.

Sjedinjene Države šalju u Liban tri aviona C-17 sa isporukama humanitarne pomoći. Prvi avion sa hranom, vodom i lekovima sleteo je u četvrtak.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG