Linkovi

Lavrov: Moskva za izbore u Siriji


Russian Foreign Minister Sergei Lavrov says Moscow wants Syria to prepare for parliamentary and presidential elections, and he indicates his government will take firm action if necessary to move that process forward.

Ministar spoljnih poslova Rusije govoreći za rusku državnu televiziju nagovestio da će njegova vlada, ukoliko to bude neophodno, preduzeti čvrstu akciju da pokrene taj proces...

Rusija je izrazila podršku izborima u Siriji i smatra da je spremna da pomogne pobunjenicima Slobodne sirijske armije koju podržavaju zapadne zemlje.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov poručio je da Moskva želi da se Sirija pripremi za parlamentarne i predsedničke izbore, a nagovestio je i da će njegova vlada, ukoliko to bude neophodno, preduzeti čvrstu akciju da pokrene taj proces.

Lavrov je - govoreći za rusku državnu televizijiu - istakao da Kremlj intenzivira svoje napore da “pretoči svoj povećan uticaj na Damask u politički dogovor”, ali nije naveo detalje o tome kako može da dođe do tranzicije od višegodišnjeg građanskog rata sa ogromnim brojem žrtava i raseljenih civila, do političkog rešenja.

U potpunoj suprotnosti sa ranijim stavovima Moskve u vezi sa političkom situacijom u Siriji, komentari ruskog šefa diplomatije deluju kao signal da Kremlj specifično poziva na političku obnovu u ratom razorenoj zemlji.

Lavrov je kritikovao politiku SAD da ne žele da koordinišu svoju antiterorističku kampanju sa Rusijom i odbacio optužbe zapadnih zemalja da su u ruskim vazdušnim napadima u Siriji podjednako kao i ekstremisti Islamske države, gađani pobunjenici koji se bore protiv predsednika Asada, a koje zapadna koalicija podržava.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Lavrov danas telefonom razgovarao sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem o mogućnosti da se organizuju razgovori između sirijske vlade i opozicije, ali Stejt Department još nije izdao saopštenje tim povodom.

Reagujući na izjavu Lavrova, borci Slobodne sirisjke armije poručili su da Rusija najpre mora da prestane da ih bombarduje, pre nego što počne da priča o tome kako želi da im pomogne.

XS
SM
MD
LG