Linkovi

Razgovori SAD i Rusije o Siriji


Američki državni sekretar Džon Keri i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rukuju se uoči sastanka u Beču

Američki državni sekretar Džon Keri i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov sastali su se u Beču da bi pokušali da usaglase stavove o političkoj budućnosti Sirije.

SAD, Rusija, Saudijska Arabija i Turska nisu uspele da pomire različite stavove o sudbini sirijskog predsednika Bašara al Asada na današnjem sastanku u Beču, ali bi mogle da se opet sastanu već narednog petka, kako bi razmotrili put ka okončanju gradjanskog rata u Siriji. Pored sastanka kvarteta, američki državni sekretar Džon Keri održao je odvojeni sastanak sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim.

Učesnici konferencije u Beču nisu uspeli da prebrode centralno neslaganje izmedju Vašingtona i njegovih saveznika, koji smatraju da Asad nema budućnost u Siriji – i Rusije, koja mu je iskazala podršku i ove nedelje mu bila domaćin. Ipak, američki državni sekretar je posle susreta sa ruskim kolegom rekao novinarima da su pokušali da pronadju zajednička stanovišta.

“SAD, to hoću da naglasim, pozdravljaju podršku u borbi protiv Islamske države i ako Rusija namerava da se pridruži toj borbi, pozdravljamo konstruktivnu ulogu koju može da odigra. Medjutim, napadi na borce umerene opozicije ne nanose štetu Daešu. Oni olakšavaju predsedniku Asadu da nastavi da teroriše sirijski narod, i prete da pojačaju sektaške tenzije koje hrane ekstremizam i podstiču više boraca, posebno stranih boraca, da se pridruže Daešu.”

Uprkos temeljnim neslaganjima o Asadovoj ulozi, Džon Keri je ocenio da je susret bio konstruktivan i da su se pojavile neke ideje koje bi mogle da se razrade na novim razgovorima sledeće nedelje. Šef ruske diplomatije, Sergej Lavrov, izjavio je da Kremlj želi da Iran i Egipat učestvuju u budućim razgovorima o Siriji.

“Zahtevali smo da se naši budući kontakti odvijaju u formatu u kojem će bolje biti zastupljene sve strane, a to se odnosi na učešće niza zemalja iz regiona, uključujući, što smo posebno naglasili . – Iran i Egipat. Ostaćemo u kontaktu sa svojim partnerima, postoji zajednički interes da ti konakti budu intenzivniji i redovniji.”

Iako nije učestvovao u sastancima kvarteta, u Beču je bio i jordanski ministar spoljnih poslova. Rusija i Jordan su se danas dogovorili da koordinišu svoje vojne aktivnosti u Sirji. Lavrov je naveo da će dve zemlje upostaviti centar u jordanskoj prestolici da bi koordinisale vazdušne udare u Siriji.

XS
SM
MD
LG